Ceres is de duurzaamste van Nederland

De Wageningse studentenverenging Ceres wint de Groene Pint, dé duurzaamheidswedstrijd voor studentenverenigingen.
De DuurCo. Foto WSV Ceres

Het is de eerste keer dat Ceres de prijs wint, vertelt Tim Huurdeman, voorzitter van Ceres’ duurzaamheidscommissie (ook wel DuurCo).

De Groene Pint werkt als volgt: deelnemende verenigingen vullen een lijst in met vragen over hoe het is gesteld met duurzaamheid op onder meer de sociëteit, bij de activiteiten en met de consumpties. 26 verenigingen uit heel het land deden mee waaronder Veritas uit Utrecht, Unitas uit Groningen en het Delftsch Studenten Corps. De vereniging met de meeste punten, wint de Groene Pint. Ook zijn er prijzen voor de vereniging die het snelst verduurzaamt en de vereniging met het beste duurzame initiatief. Voor die laatste prijs wordt een winnaar gekozen door een jury van Urgenda.

Volgens DuurCo-voorzitter Huurdeman doet Ceres het goed op meerdere terreinen. ‘Ten eerste zijn de leden erg betrokken. Elk jaar kun je aangeven of je interesse hebt in commissies en de DuurCo is echt een van de meest populaire opties.’ Ook als het gaat om eten springt Ceres eruit, vertelt Huurdeman. ‘We bieden altijd vegetarische opties aan. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar bij ons eten meer mensen vegetarisch dan vlees, en het aantal vega-eters neemt alleen maar verder toe. Dat is best uniek in verenigingsland. Op veel plekken zie je dat vegetarische gerechten hetzelfde zijn als de vleesgerechten maar dan met vleesvervangers. Dat is niet een hele aantrekkelijke keuze. Wij steken veel moeite in het bereiden van lekkere vegetarische gerechten, die ook vegetarisch bedoeld zijn.’

Duurzame energie

Het verenigingspand helpt ook om een hoge score te halen. ‘We hebben 104 zonnepanelen op het dak, waarmee we een behoorlijk deel van ons energieverbruik duurzaam opwekken’, vertelt Huurdeman. ‘De keuken is onlangs verbouwd: we koken niet meer op gas en we hebben duurzamere wasmachines. En sinds een paar jaar hebben we ook een nieuwe bierkoeling die voldoet aan hoge isolatiestandaarden, waardoor die minder stroom verbruikt.’

Elke week geeft de DuurCo tips aan de leden van Ceres om duurzamer te leven, en één keer per jaar organiseert de commissie de Duurzaamheidsweek. ‘Dan kan er de hele week alleen vegetarisch worden gegeten; eten we een keer bij kaarslicht om leden bewuster te maken over de energie die we gebruiken; en organiseren we een kledingruil.’

Duurzamer pinten

Huurdeman is blij met de winst, maar ziet ook nog ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld op pint-gebied. ‘Op avonden met de leden drinken we uit glas. Glas is duurzaam en gaat lang mee. Ook drinkt dat het lekkerst. Maar met grote open feesten is dat geen optie, omdat het zorgt voor onveilige situaties, bijvoorbeeld als een glas breekt en iemand in een glasscherf valt. Dat moet je niet willen. Dus wordt er tijdens open feesten gedronken uit zachte plastic bekers. Deze plastic bekers belanden op de grond, waarna ze niet meer mogen worden ingeleverd als PMD afval. Nu zorgt dit dus voor een hoop restafval, hier valt nog progressie te boeken.’

Eerdere DuurCo’s hebben mogelijkheden bekeken om over te stappen op bekers van hard plastic die vaker gebruikt kunnen worden, vertelt Huurdeman. ‘Die bekers gaan wel iets vaker mee, maar gezien het aanzienlijk hogere gewicht aan plastic dat erin zit, is het uiteindelijk waarschijnlijk toch de minder duurzame optie.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.