Argonauten roeien 100 km voor KWF

‘Hoe hels de tocht ook, de ziekte kanker is een grotere hel.’
De bemanning. Foto WSR Argo

Honderd kilometer roeien in de oudste en sloomste boot uit de Argo-vloot: het klinkt niet iedereen als muziek in de oren, maar het is nou eenmaal traditie dat het bestuur van de studentenroeivereniging Argo dat doet. Met hun actie halen ze geld op voor het goede doel.

Argonauten Luwe Groot en Wout Gerdes roeiden onder begeleiding van stuurman Bas Sapthu op woensdag 8 juni de Ringvaart Regatta in de Tante Dien, een ‘houten twee met’, oftewel een boot met plaats voor twee roeiers en een stuurman of -vrouw. Met hun actie haalden ze tot dusver ruim 3800 euro op voor KWF Kankerbestrijding. Dat bedrag kan nog groeien, want er kan nog gedoneerd worden tot en met dit weekend.

‘Heel zwaar’, antwoordt Argo-voorzitter Groot op de vraag hoe hij de Ringvaart heeft ervaren. ‘Die honderd kilometer is sowieso al een helse tocht en wij deden het in de sloomst mogelijke boot. Daarmee hebben we een Argo-traditie in ere hersteld, want vanwege corona is de Ringvaart drie jaar geleden voor het laatst georganiseerd. Vorig jaar heeft het bestuur wel honderd kilometer geroeid, maar dan hier op de Rijn in een andere boot.’

Foto Argo

Tijdens het roeien vroeg Groot zich weleens af waarom dit nou in hemelsnaam een traditie is geworden. ‘Bij de laatste stop zei ik tegen Wout: “Dit is het heftigste wat ik in mijn leven heb gedaan.” We hebben meerdere dalen gehad. De eerste twintig kilometer gingen goed, daarna werd het echt zwaar. Op gegeven moment kwam er ook een flinke stortbui. Daar wordt het echt niet leuker van.’ Afzien dus. ‘Maar wel een geweldig gevoel toen we het hadden gehaald. Dan ben je supertrots op elkaar. We waren een van de laatste boten, maar we hebben het geflikt. Heel fijn.’

Extra motivatie

Toen eenmaal was besloten dat Groot, Gerdes en Sapthu de Ringvaart zouden gaan doen, dachten ze: laten we er geld mee ophalen voor een goed doel. Groot: ‘Het KWF Kankerfonds was iets waar we allemaal achter stonden. Hoe hels deze tocht ook is, de ziekte kanker is een nog grotere hel. We waren al bezig met geld ophalen toen een maand geleden bij mijn vader kanker werd geconstateerd. Dat zorgt wel voor extra motivatie om dit te doen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.