LSVb: praten met Dijkgraaf is zinloos

De studentenbond wil niet meer met de minister van Onderwijs over de studiefinanciering praten.
Foto Shuttertsock

Het kabinet gaat vanaf september 2023 een nieuwe basisbeurs invoeren. Voor studenten die de basisbeurs zijn misgelopen, is een miljard euro uitgetrokken. De LSVb (landelijke Studenten Vakbond) vindt dat niet genoeg.

‘We voeren al jaren constructief gesprekken over studiefinanciering’, zegt voorzitter Ama Boahene. ‘Het resultaat blijft dat er te weinig geld is om echt iets aan de problemen van studenten te doen. Dan heeft weer een gesprek voeren geen zin.’ De vakbond nodigt de minister wel uit om zaterdag naar het protest in Amsterdam te komen.

Teleurstelling

Het Interstedelijk Studenten Overleg, de andere landelijke belangenorganisatie, gaat wel naar het ministerie. ‘Ik snap de teleurstelling van de LSVb heel goed; die hebben wij ook’, zegt voorzitter Lisanne de Roos. Toch wil ze in gesprek blijven. ‘We hebben niet de illusie dat we er vandaag een paar miljard bij gaan lobbyen, maar we willen de zorgen van studenten bij de minister brengen.’

In debatten in de Tweede Kamer bleek dat het kabinet niet wil tornen aan de vastgestelde bedragen. De totale kosten voor de basisbeurs en aanvullende beurs mogen niet hoger uitvallen dan de coalitie heeft bepaald. Hetzelfde geldt voor de tegemoetkoming aan ‘pechstudenten’. Die krijgen 359 euro per misgelopen jaar basisbeurs, oftewel ruim 1.400 euro voor een vierjarige opleiding. Dat krijgen ze alleen als ze hun diploma hebben behaald.

Hoger

De basisbeurs wordt 274 of 110 euro per maand (voor uit- of thuiswonende studenten). Die bedragen zijn lager dan de oude basisbeurs, die in 2015 is afgeschaft. Wel is de maximale aanvullende beurs hoger (400 euro in plaats van zo’n 300 euro) en komen meer studenten ervoor in aanmerking.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.