‘Eindelijk’ weer cricket in Wageningen

‘Voor ons Indiërs is cricket niet zomaar een spel, maar een geloof!’
On June 18 and 19, the Indian Student Association will organize the first cricket tournament in Wageningen. Photo Shutterstock

Tekst en foto’s Julia van der Westhuyzen

Het wordt hoog tijd dat cricket weer een Wageningse sport wordt, vindt de Indian Student Association. De eerste cricketwedstrijd is op 18 juni en ter voorbereiding werden afgelopen weekend spelers geveild. Studentredacteur Julia van der Westhuyzen was erbij.

Als kick-off van de Wageningen Cricket Premier League was afgelopen weekend een spelersveiling in Forum. Het evenement is een initiatief van ISA (Indian Student Association).

‘Ondanks dat er veel liefhebbers zijn, is cricket niet opgenomen in het Wageningse sportaanbod’, zegt Bhakti Pawani, evenementencoördinator van ISA. ‘Het leek ons leuk om een competitie te organiseren en daarbij volgen we zoveel mogelijk het format van de Indiase Premier League. Daar worden spelers geveild tijdens een spel met teammanagers, teamnamen en logo’s. Veel mensen vinden het superleuk!’

Minimaal één vrouw

De veiling van spelers.

De spanning was te snijden tijdens de veiling. Halverwege hadden sommige teammanagers al hun volledige budget besteed maar nog geen compleet team weten samen te stellen. ‘Elk team krijgt 1000 Wageningen Premier League-munten. Deze kunnen ze inzetten om spelers te kopen. Er zijn verschillende ronden voor verschillende spelers. Elke manager moet minimaal één vrouwelijke speler in het team opnemen’, legt Bhakti uit. Een van de teammanagers is trouwens onderzoeker Soumya Kar, een voormalige cricketspeler op nationaal niveau.

Voorafgaand aan de veiling moesten alle spelers hun eigen spelvaardigheden beoordelen. Tijdens de presentatie van de spelers aan de zaal, valt er steeds een diepe stilte als er een foto van een speler op de wand geprojecteerd wordt. Teammanagers staan om de tafels gegroepeerd om hun bied-strategie te bespreken. Als het bieden van start gaat worden door de hele zaal bordjes omhooggestoken, waardoor de prijs omhoogschiet. Uiteindelijk valt de hamer en wordt de speler ‘verkocht’.

Bloedserieus

Het idee voor een crickettoernooi ontstond op Bevrijdingsdag. In korte tijd is nu een enorme hoeveelheid werk verzet. ‘Dit toernooi is een eerste stap’, zegt Bhakti. ‘Als het aanslaat hebben we goede argumenten om bij De Bongerd aan te kloppen om van cricket een formele sport te maken.’ ISA-penningmeester Nandeesh Jalahalli Rangegowda hoop dat de universiteit ook financieel wil bijdragen ‘zodat wij meer evenementen kunnen organiseren’.

En waarom juist cricket? In de aankondiging van het evenement staat: ‘Voor ons Indiërs is cricket niet zomaar een spel, maar een geloof!’ Dat vindt Abhishek, logistiek coördinator bij ISA, ook. Volgens hem is cricket in India een dagelijkse activiteit. ‘In het buitenland raak je het contact kwijt met tradities die je al je hele leven volgt. Deze competitie geeft mensen de kans om weer het thuisgevoel te ervaren.’

De namen van de teams verwijzen naar Wageningse studentenflats.

Het toernooi is op het D-veld van de Bongerd op 18 en 19 juni. De toegang is 3 euro. ‘Iedereen is welkom, het is niet alleen voor Indiase, maar voor álle studenten’, zegt Abhishek. Zie de Facebookpagina van ISA voor meer informatie.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.