Column Steven: Relaties in studententijd

Een highschool sweetheart: een reis door het leven of toch een schoolreisje?

‘Heb jij een sixpack?’ vroeg het meisje één rij achter me in de bus. Het was de tweede klas van de middelbare school, 10 jaar geleden, tijdens een schoolreisje naar Frankrijk. Ik draaide me om, niet wetende dat ik mijn huidige vriendin voor het eerst in de ogen keek. In de zesde klas kregen we een serieuze relatie. Als pre-studenten maakten we een wekenlange reis door het noorden van Vietnam. Terwijl we op een scooter langs de kust reden, spraken we af: dit gaan we nog een keer doen. Maar eerst even een universitair diploma halen. Op de scooter in Vietnam vroeg ik me af: houdt de relatie stand in die nieuwe fase na de middelbare school?

Iedere gespreks- of danspartner kan zomaar uitgroeien tot méér, als je vrijgezel door het leven gaat. Iets luchtigs kan opvlammen tot een onstuimige liefde. Rondscharrelen, ontdekken, uitproberen, op avontuur. Wie wil nou een vaste relatie gedurende je studententijd? En is dat wel een goed ideaal?

Juist op de lánge termijn een relatie gezond én interessant houden, vergt toewijding en persoonlijke groei

Geïnspireerd door het boek ‘Verslaafd aan de liefde’, een kampvuur en enkele pretcilinders met het opdruk ‘Holger’, bediscussieerde ik met een paar vrienden en vriendinnen ‘niet-monogame relaties’. Eén vriendin zag het liefhebben van anderen als optelsom, in plaats van deling. Liefde voor de één hoefde volgens haar niet ten koste te gaan van liefde voor een ander. Het omheinen van je partner door het opplakken van het etiket ‘monogame relatie’ is dat niet een manier om een dagelijkse dosis persoonlijke waardering en bevestiging veilig te stellen, gedreven door angst en gemakzucht?

Ik draaide deze redenering om: even indruk maken op iemand en interesse opbrengen als alles nieuw is, dat is makkelijk. Juist op de lánge termijn een relatie gezond én interessant houden, vergt toewijding en persoonlijke groei. In een voortdurende balanceer-act moet je op zoek naar het evenwicht tussen elkaar vasthouden en vrijlaten, terwijl je allebei het studentenleven ontdekt. Als je het goed doet, brengt het je unieke diepgang en voldoening.

De meeste relaties blijken slechts een kortstondig schoolreisje

Statistisch gezien weet je: relaties van de middelbare school houden geen stand in het studentenleven. De meeste relaties blijken slechts een kortstondig schoolreisje. Maar er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken. Intussen hebben we allebei een bachelorsdiploma op zak. Ik kan niet wachten tot we deze zomer in het zuiden van Vietnam zijn, voor deel II van de reis door Vietnam, en wie weet, de rest van het leven.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.