Studenten spelen stuk over eenzaamheid

De personages zijn buren maar 'leven langs elkaar heen'.
Spelers Emma Koopman en Guido Sol in een scène uit Onze Straat, tijdens de repetitie in de kroegzaal van Ceres. Foto Stijn Schreven

Het Belmonte Arboretum is van 10 tot en met 12 juni het decor voor het stuk Onze Straat van WSTV Pierrot et Colombine, de toneelgroep van studentenvereniging Ceres. Het stuk gaat over eenzaamheid, een groot thema onder studenten als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns. Resource woonde een repetitie bij.

Het is zondagavond eind mei, de een-na-laatste repetitie. Na wat bijpraten in een ‘rondje weekend’, splitsen de spelers van WSTV Pierrot et Colombine op om in koppels scènes te oefenen in de kroegzaal van Ceres. Het stuk “Onze Straat” draait om vier huishoudens in een appartementencomplex. Een gezin met afwezige vader en overwerkte moeder, een alleenstaande vrouw en haar puberdochter, een eenzame dertiger en een dementerende weduwe. De bewoners worstelen met herkenbare diepere thema’s, maar in de ontmoetingen van alledag doen ze alsof alles goed gaat. ‘Iedereen draagt een masker in de buitenwereld’, vertelt regisseur Belle Smeets.

Oppervlakkig

In december vorig jaar, midden in de laatste lockdown, begonnen negen spelers aan het toneelstuk. ‘De eerste repetities waren online, dat was niet motiverend’, vertelt Emma Koopman (Voeding en Gezondheid). ‘Gelukkig gingen we snel over naar fysieke repetities.’ Ze speelt de veertienjarige Nina. Haar tegenspeler Guido Sol (Agrotechnologie) speelt de alleenstaande dertiger Christian. Samen repeteren ze een scène waarin Nina rondneust in de kamer van Christian. Voor Koopman heeft het stuk iets tragisch. ‘De personages komen elkaar veel tegen, maar ze kennen elkaar nauwelijks.’ Ze herkent het ook uit haar eigen leven: ‘Je hebt het druk, waardoor veel contact toch oppervlakkig blijft.’

De personages komen elkaar veel tegen, maar ze kennen elkaar nauwelijks

Emma Koopman

Sols personage is eenzaam. Zelf heeft Sol dat van dichtbij meegemaakt. ‘Mijn ex studeerde in een andere stad. Tijdens corona was al haar onderwijs online, terwijl ik in Wageningen nog fysiek college had op de campus. Dat was moeilijk voor haar.’ Die eenzaamheid is voor veel studenten herkenbaar, denkt Koopman: ‘Het is een groot probleem. Ook in het stuk is er iemand eenzaam, maar wordt er weinig over gepraat. Dat zet mensen hopelijk ook aan het denken.’

Versiertrucs

Volgens Koopman is door corona het taboe rondom eenzaamheid onder studenten kleiner geworden. ‘Zo veel mensen hebben het ervaren dat het makkelijker is om erover te praten. Maar nu corona voorbij is, is de eenzaamheid niet gelijk verdwenen.’ Sol hoopt dat mensen het stuk waarderen: ‘Het is een mooi stuk, dat mag droevig zijn.’ Toch zitten er volgens Koopman ook genoeg humoristische momenten in.

Het is een mooi stuk, dat mag droevig zijn

De humor komt vooral van Tom, een vijftienjarige puber die overal schijt aan heeft behalve aan zijn buurmeisje Naomi. Stijn Timmer (Levensmiddelentechnologie) vervult de rol op het podium. Zijn personage doet verschillende pogingen om Naomi te versieren. ‘Zo probeert Tom indruk op haar te maken door heel stoer te gaan staan als hij met haar praat, maar het ziet er totaal niet uit.’ Ook Toms zusje zorgt voor grappige momenten: ‘Ze komt altijd op de verkeerde momenten binnen. Als hij met zichzelf bezig is in bed, of als hij flirt met Naomi.’ Timmer is eerstejaarsstudent en houdt van toneel. ‘Ik kan er mijn energie in kwijt en het is een hechte vriendengroep. Als je mij in september had gezegd dat ik zo’n goede band zou hebben met ouderejaars, had ik het niet geloofd. Maar het voelt als familie.’

Onze Straat
WSTV Pierrot et Colombine speelt het toneelstuk “Onze Straat” op 10, 11, en 12 juni in het Belmonte Arboretum. Het is een 360-graden toneel: het publiek zit rondom het podium. Kijk op de website van WSTV voor meer informatie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.