Studenten vinden Van Hall Larenstein de meest duurzame

WUR eindigt nu op plaats drie op de ranglijst van duurzaamste hogeronderwijsinstelling.
Erepodium WUR staat nog wel op het podium, maar met VHL en de VU boven zich. Foto Romain Chollet / Unsplash

Hogeschool Van Hall Larenstein volgt WUR op als winnaar van de SustainaBul. WUR staat nog wel in de top drie, maar moet naast Van Hall Larenstein ook de Vrije Universiteit (nipt) voor zich dulden.

Sinds 2012 reiken de ‘Studenten voor Morgen’ de zogeheten SustainaBul uit. Het is de beloning voor de nummer 1 van hun ranglijst van hogeronderwijsinstellingen op het gebied van duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering, waarbij ook bijzondere initiatieven (best practices) meewegen.

Onder duurzaamheid verstaan de studenten niet alleen milieudoelstellingen als het tegengaan van klimaatverandering, maar bijvoorbeeld ook de strijd tegen armoede en honger en het bevorderen van gendergelijkheid. Voor de ranglijst kijken de studenten eerst wat ze zelf aan informatie over duurzaamheid bij de instellingen kunnen vinden, waarna ze de onderwijsinstellingen om een reactie vragen. Na de antwoorden van de hogescholen en universiteiten bepalen ze de definitieve volgorde. Dit zijn de scores van de 2022-editie van de top drie:

Illustratie SustainaBul/Studenten van Morgen

Stuivertje wisselen

Het is de tweede keer dat hogeschool VHL bovenaan eindigt. In 2020 ging de prijs ook al naar de hbo-instelling met vestigingen in Leeuwarden en Velp. WUR won vorig jaar nog en heeft de prijs in voorgaande jaren totaal zes keer binnengesleept. Saxion Hogescholen won in deze 2022-editie een speciale prijs van een vakjury voor best practices, voor een project rond de recycling van kleding, Circulair Textiel Lab.

De studenten reikten de prijs maandag uit tijdens Groene Peper, een festival gewijd aan onderwijs en duurzaamheid. Het thema duurzaamheid speelt een steeds grotere rol, oordelen ze tevreden, maar ze zouden graag iets meer ambitie zien. Opleidingen zouden duurzaamheid meer in het curriculum moeten integreren.

Klimaatactivisme

Overigens staat niet iedereen te applaudisseren als universiteiten of hogescholen meer aandacht aan duurzaamheid besteden. Een plan van de Radboud Universiteit eind vorig jaar voor meer duurzaamheid in onderwijs en onderzoek leidde zelfs tot Kamervragen vanwege ‘klimaatactivisme’. De Nijmeegse universiteit staat dit jaar op nummer 5 van de SustainaBul-ranglijst:

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.