Column Oscar: Meer communiceren is niet altijd beter

Communicatie is een fijne balans zoeken tussen zekerheid en vanzelfsprekendheid.
Oscar Delissen

Zo af en toe ontmoet je iemand die op precies dezelfde golflengte zit. Zo iemand bij wie alles vloeiend gaat en die je weinig hoeft uit te leggen. Volgens mij komt een groot deel van die schwung doordat je in elkaars sweet spot van communicatiebehoefte zit. Genoeg om elkaar te begrijpen, maar niet teveel om de magie te verliezen. Communicatie is een bijna filosofisch concept. Een teveel maakt alles mechanisch, maar een tekort kan soms frustrerend zijn. Het is een fijne balans tussen zekerheid en vanzelfsprekendheid.

Zo gaat een docent vaker voor zekerheid. Tijdens een college spreekt de docent wat langzamer om ervoor te zorgen dat iedereen de stof begrijpt. Voor mij werkt dit juist averechts: als het niet snel genoeg gaat, grijpen mijn hersenen de kans om er andere dingen bij te doen. Dan is er nog schijfruimte over om even de boodschappen te bedenken en om een to-dolijstje te maken. Het resultaat is dat de aandacht voor het college verwatert en ik uiteindelijk weinig opsla.

Een docent spreekt wat langzamer om ervoor te zorgen dat iedereen de stof begrijpt. Voor mij werkt dit juist averechts

Een andere vorm van overcommunicatie vond ik bij de skilift afgelopen winter. Daar vertelde een zwart speakertje iedere paar minuten in drie verschillende talen dat je een mondkapje moest dragen en afstand moest houden. Na een week skiën hoorde ik de monotone vrouwenstem iedere nacht in mijn dromen deze goedbedoelde woorden uitspreken. Ik werd er na een tijdje zo lijp van, dat ik neigingen kreeg om dat mondkapje af te zetten en een polonaise te beginnen.

Naast me ergeren aan overload aan communicatie, kan ik er ook van genieten. Vooral de gesprekken tussen koppels vind ik fascinerend, helemaal als het oudere koppels zijn die alles al besproken hebben. Het verleden, hun idealen en toekomstdromen hebben zij samen al lang ontrafeld. Wat resteert als gespreksstof is small talk, met als rode draad de dagelijkse onbenulligheden. Zo kan het zijn dat ze het ineens hebben over de nieuwe fiets van de buurvrouw of over de koeien die ze vanuit het treinraam zien.

Het is niet erg om elkaar een extra keertje niet te begrijpen

Meer communicatie is niet altijd beter. Het is niet erg om elkaar een extra keertje niet te begrijpen, als je daarmee wat meer vanzelfsprekendheid kunt winnen. Wat dat betreft heeft de Vlaamse komiek Philippe Geubels het helemaal uitgedacht. Hij zegt: ‘Het geheim van een goeie relatie is communiceren. Zo weinig. Mogelijk. Communiceren.’

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en heeft over 30 jaar een eigen pasticceria in het zuiden van Italië. 

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.