Support group voor WUR-ouders opgericht

Nieuw netwerk voor postdocs, PhD’ers en tenure trackers met kinderen.
Playmobil family Ook wetenschappers willen een fijn gezinsleven. Foto Markus Spiske / Unsplash

Wageningse postdocs, PhD’ers en tenure trackers die ook (aanstaande) ouder zijn, hebben behoefte aan meer informatie en steun dan ze nu krijgen van WUR, merkte Juliane Teapal, onderwijscoördinator bij Experimental Plant Sciences. Op haar initiatief is er een informele parents support group gestart, die deze week voor het eerst bijeen kwam – ruim vijftig mannen en vrouwen sterk.

Doel van deze support group: informatie delen, ervaringen uitwisselen en netwerken. Teapal: ‘In de competitieve wereld van de wetenschap kan ouderschap behoorlijk ingewikkeld zijn, zeker voor internationals en de vele wetenschappers zonder vaste aanstelling. Velen van hen lopen met praktische vragen: welk recht heb je op zwangerschaps- en ouderschapsverlof, hoe red je je als je nog geen sociaal vangnet hebt dat kan bijspringen, hoe vind je een geschikte gezinswoning als je geen hypotheek kunt krijgen vanwege je tijdelijke contract?’

Teapal spreekt uit ervaring: na de geboorte van haar eerste kind zag ze om dat soort praktische redenen af van een postdoc-positie. ‘Die functie zou in het Verenigd Koninkrijk zijn. Maar ik zag gewoon niet voor me hoe ik én een wetenschappelijke carrière én jonge kinderen kon hebben in een land waar we nog niemand kenden die ons wegwijs kon maken of die in geval van nood even op de kinderen kon passen’, zegt ze eerlijk.

Inclusiviteit

De ervaring leert dat het (aanstaande) ouderschap voor nogal wat wetenschappers een breekpunt vormt in hun loopbaan: ze haken af of lopen vast. Zonde voor de wetenschap, vindt Teapal, en voor een echt inclusieve academische wereld. De parents support group, die overigens open staat voor álle WUR-ouders, wil daar iets aan doen, onder andere in de vorm van tweemaandelijkse lunchbijeenkomsten in Impulse. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij initiatiefneemster Teapal.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.