ongeWOON: Woonwagen in ecodorp Ppauw

Yanina Willet woont off grid in het bos.
Yanina Willet bij haar woonwagen. Foto: Guy Ackermans | Tekst: Coretta Jongeling

Je hebt studentenhuizen en je hebt bijzondere studentenhuizen. In deze rubriek bezoeken we die laatste. Dit keer een woonwagen in het dorp Ppauw.

Huis: Woonwagen in ecodorp Ppauw
Bewoner: Yanina Willet
OngeWOON omdat: het off grid is in het bos

‘Ik sta nu bijna twee jaar op Ppauw met mijn omgebouwde wagen. We wonen hier met acht mensen en proberen zo duurzaam mogelijk te leven. Alles wat je hier ziet, hebben we zelf bedacht, gemaakt of gebouwd van tweedehands of weggegooide materialen. En alles is mobiel. Als we op een gegeven moment weg moeten, dan kunnen we gewoon verhuizen naar een andere plek. 

‘We zijn off-grid, dat betekent dat we niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, op het riool of op de waterleiding. Dat vraagt om wat creativiteit. Stroom wekken we op met zonnepanelen; als je wilt douchen, moet je eerst een pan water verwarmen; ons afvalwater zuiveren we zelf en we composteren onze poep. Hier leven betekent dat je best wel wat tijd kwijt bent aan basisdingen voor elkaar krijgen en regelen. Maar dat geeft veel voldoening, vind ik.

‘Dat beetje stroom dat we hebben ga je niet gebruiken voor duizend-en-een-apparaten. Mijn haar föhn ik niet meer en stofzuigen doe ik nooit. Mijn huis is prima schoon te houden door gewoon te vegen. Het is ook klein natuurlijk. Het enige wat ik echt mis, is een wasmachine. Daar hebben we niet genoeg water en stroom voor. Mijn was breng ik dus naar vrienden.

‘Doordat we hier grotendeels buiten leven, maak je veel meer mee van de natuur en de seizoenen. De winter was koud en vochtig. Iedereen ging vroeg naar bed en alles stond echt op een lager pitje, een beetje een winterslaapgevoel. Maar dat had ook wel wat. In de algemene ruimte staat een grote kachel, daar was het behaaglijk. Daar zaten we dan vaak samen bij het vuur, spelletjes te spelen en zo. 

Het fijnst aan hier wonen, vind ik dat je alles samen moet doen, nog veel meer dan in een studentenhuis. Dat is soms uitdagend, maar ook leerzaam en fijn. En dat we in het bos zitten, in de natuur. Als ik ‘s avonds even uit mijn keet stap om te plassen en ik zie de maan, dan word ik gewoon heel gelukkig. Het is het helemaal waard om in ruil daarvoor minder luxe te leven.’

Wil je ook in Resource met je bijzondere studentenhuis? Mail naar resource@wur.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.