Column Steven: Vibe-management met vrienden

Goeie vibes moet je regelen, want enthousiasme is besmettelijk, maar lamlendigheid ook.

De sfeer en gezelligheid in een groep, oftewel de vibes, komen het ene moment wel tot de hoogst mogelijke niveaus, en het andere moment niet. Deze vibe moet met elkaar ter plekke geproduceerd worden. Jawel, geproduceerd. Ik vat alledaagse dingen soms met economische termen; mijn economiestudie heeft mijn hersenen, vermoedelijk blijvend, geïnfecteerd.

Een vibe heeft iets ongrijpbaars: waarom is het ene moment beter dan het andere? De toevallige voorgeschiedenis en initiële gemoedstoestand spelen natuurlijk een grote rol. Maar niet onbelangrijk: vibe-management – mijn studie heet Economie én Beleid – kan enorm helpen. Dit vibe-management houdt in dat je nadenkt over het behouden van de balans tussen verschillende behoeften, het op peil houden en vooral, het laten matchen van energie-levels. Denk aan het timen en doseren van stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne en suiker. Extra belangrijk wanneer je wat langer met een groep bij elkaar bent, zoals bij een vakantie of weekendje weg.

Ik zit in mijn 25ste levensjaar. De jeugdige energie en het soms naar roekeloosheid neigend onbezonnen enthousiasme is met een paar procentjes afgenomen. Ter compensatie krijg ik iets meer wijsheid. Het gat dat de verminderde onstuimige jeugdigheid slaat, wordt opgevuld met extra zelfkennis. Daar maak ik gebruik van, om niet in lagere kwaliteit vibes te belanden.

Vibes verspreiden zich sneller dan corona in een studentenhuis

Enthousiasme en energie zijn besmettelijk, maar lamlendigheid ook. Vibes verspreiden zich sneller dan corona in een studentenhuis. Om Wageningen eer aan te doen, verdring ik mijn economische lens met wat amateur-biologie. Beschouw de goede vibes als een kwetsbare gezondheid die van een aantal dingen afhankelijk is.

Het ziektebeeld van slechte vibes bestaat uit verveling en lusteloosheid. Van te voren kun je jezelf hiertegen vaccineren door een vibe-plan te bespreken. De basis, zeg maar een gezond immuunsysteem, bestaat uit een goed getimede maaltijd en eventueel rust. De coronaontkenners hebben een punt (ik heb je gewaarschuwd: amateur-biologie): 5G-masten kunnen de gezondheid – de goede vibes – verpesten. Telefoongebruik dient daarom te worden beperkt. De fik erin met die masten.

Onlangs was ik met drie vrienden een weekendje weg. Na een lang en actief eerste deel van de dag maakten we een vibe-plan voor de resterende namiddag en avond: eerst gingen we allemaal rusten en sociaal geaccepteerd antisociaal zijn. Stipt om 21:30 uur kwamen we weer bij elkaar. Vanaf dat moment overspoelden we ons met Jägerbombs: een dosis alcohol, suiker en cafeïne. Dit combineerden we met een actief raad- en uitbeeldspel. Ziek goede vibes.

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.