‘Écht genieten’ op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag wordt na twee jaar corona weer ouderwets gevierd in Wageningen.
Bevrijdingsfestival in het centrum. Foto Luuk Zegers

Eindelijk kan het weer, bevrijding vieren in de stad. Resource ging sfeer proeven en op zoek naar WUR-studenten. ‘Ik ben een corona-student, dus het is nu echt heel vet de stad te zien op een manier die je nog nooit gezien hebt.’

Voor wie donderdag 5 mei in het centrum van Wageningen rondloopt, lijkt de coronapandemie alweer geschiedenis. De zon schijnt, jong en oud banjert door de stad met een biertje of een flesje water in de hand, muziek schalt van de verschillende podia. Biologiestudent Jesse staat achter de tap bij het podium voor KSV Franciscus. ‘Het is voor mij de eerste keer echt Bevrijdingsfestival in Wageningen. Ik ben naar het techno-ontbijt geweest. Dan gaat iedereen ’s ochtends naar het Binnenveld, daar biertjes drinken en ontbijten onder het genot van techno-muziek. Lekker chill wakker worden.’

Jesse achter de bar. Foto’s Luuk Zegers

Op Bevrijdingsdag ziet Jesse een nieuwe kant van Wageningen. ‘Ik ben toch een beetje corona-student. Ik zat in het corona-examenjaar, dus heb geen examen gemaakt. Ik kwam in Wageningen zonder dat je echt dingen kon ontdekken. Dus het is nu echt heel vet de stad te zien op een manier die je nog nooit gezien hebt.’

Puck, student Dierwetenschappen, is met huisgenoten Jente (Internationale Ontwikkelingsstudies) en Lara (Landschapsarchitectuur) op pad. ‘Voor mij is het de vijfde keer 5 mei, maar pas het derde Bevrijdingsfestival’, vertelt Puck. ‘Ik ben blij dat Bevrijdingsdag weer gevierd kan worden. Gisteren hebben we tijdens de herdenking gedacht aan de mensen die er niet meer zijn en met z’n allen op de bank zitten huilen. En nu lekker alles van je af laten stromen, even niet nadenken over de uni, en écht genieten.’

Puck, Jente en Lara.

Vrijheid, wat betekent dat eigenlijk? Lara: ‘Het betekent dat ik kan gaan en staan waar ik wil en dat ik mijn eigen mening kan uiten zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft. Ik vind het mooi als mensen een eigen mening hebben.’

Voor Jente is het de eerste 5 mei in Wageningen. ‘Ik weet dus nog niet precies wat er allemaal gaande is. Hier bij onze stamkroeg is het mooi, maar we gaan ook nog rondlopen om de rest van de stad te zien. Ik ben benieuwd naar wat er op andere plekken allemaal gebeurt en heb er zin in om daar ook de vrijheid te vieren.’

Jorik, links met zonnebril.

Jorik, student Moleculaire Levenswetenschappen heeft 5 mei al een paar keer meegemaakt, in volle glorie. ‘Ik heb dit zeker gemist. Heel goed dat het allemaal weer kan.’ Hij zit met zijn vrienden in het gras. ‘We zijn de hele dag op het festival. We lopen een beetje heen en weer en nu zitten we even te chillen. Straks gaan we weer een podiumpje pakken.’

Jong en oud op pad.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.