Sleutelfiguren: Wouter Suykerbuyk

'Ik ben een echt veldwerkbeest.'
Tekst Julia van der Westhuyzen. Foto Guy Ackermans

Iedereen is onmisbaar op de campus, maar niet iedereen staat dagelijks in de schijnwerpers of strijkt met de eer van het harde (team)werk. Resource brengt deze collega’s voor het voetlicht in de serie Sleutelfiguren. Dit keer Wouter Suykerbuyk, onderzoeker bij het Wageningen Marine Research Institute in Yerseke.

‘Eén van mijn lievelingsactiviteiten in de Zuidwest-Delta is veldwerk. We moeten daarbij vaak werken op moeilijk bereikbare plekken zoals op droogvallende platen. We gebruiken hiervoor sloepen. Een sloep is een aluminium motorboot en van essentieel belang voor ons veldwerk in de delta. We hebben op dit moment twee sloepen, een van ongeveer 6 meter en een van 4,5 meter. Het zijn toffe boten! Omdat iedere projectleider andere wensen en behoeften heeft, hebben we al deze wensen in één boot samengebracht en ze speciaal voor ons werk uitgerust. Onze sloepen moeten dus, zoals dat zo mooi heet, een schaap met vijf poten zijn. Een van mijn taken is het onderhouden van de boten en soms moet ik ook op zoek naar de extra “poot”. Mijn uitgangspunt is dat een sloep “click and collect” moet zijn: dus direct uit de opslag mee te nemen en varen maar.

Daarnaast heb ik nog veel andere dagelijkse taken. Van het verzamelen van gegevens in het veld tot het schrijven van rapporten en verslagen. Elke dag is het een strijd om het werk tussen de getijden door te plannen. Geen enkele dag is hetzelfde en dat is wat ik zo leuk vind aan mijn werk.

Het kan me niet schelen hoe zwaar (modderig, koud of nat) het is. Ik ben een echt veldwerkbeest

Een heel belangrijk aspect, naast koffie drinken, is contacten onderhouden met projectleiders om dataverzameling en veldwerk te plannen. Aangezien ik een onderzoeksachtergrond heb door mijn promotietraject, weet ik uit ervaring hoe belangrijk het is om betrouwbare gegevens te hebben. Ik probeer daarom de ogen en oren te zijn van de projectleider in het veld.

Ik vertel mensen altijd dat ik alleen beschik over een zesde en een zevende versnelling. In het veld wil ik de klus gewoon klaren en het kan me niet schelen hoe zwaar (modderig, koud of nat) het is. Ik ben een echt veldwerkbeest.

De projecten waarbij ik betrokken ben, vinden plaats op de meest bijzondere en mooie plaatsen in onze delta. Een van mijn lievelingsprojecten gaat over het optimaliseren van oesterkweek in zee. Ik heb een achtergrond in de oesterkweek en kan een brug slaan tussen de kwekers en het onderzoek. Een ander bijzonder project gaat over de Oosterschelde-kreeft. We proberen meer inzicht te krijgen in de biologie en ecologie van het dier.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.