Campusbewoners: Livestock Robotics

Uitvinders die een brug slaan tussen lab en stal.

Van een jukebox voor kippen tot een zelfrijdende kruiwagen die je op de voet volgt. Als zoon van het platteland heeft Bastiaan Vroegindeweij een feilloos gevoel voor vindingen die het leven van boer of dier – en liefst allebei – aangenamer kunnen maken. Het bedenken en maken ervan vormt de kern van zijn bedrijf, Livestock Robotics. ‘Eigenlijk zijn we gewoon uitvinders die de brug slaan tussen lab en stal’, vat hij zijn onderneming samen.

De kiem ligt bij Vroegindeweij’s promotieonderzoek bij de Farm Technology Group, waarbij hij erin slaagde een eierraaprobot te ontwikkelen die volledig geautomatiseerd eieren detecteert en verzamelt in cage-free legstallen – zónder de eieren stuk te maken of de hennen aan te rijden. Aan het nut van deze PoultryBot twijfelde niemand, maar de lange terugverdientijd weerhield investeerders ervan om er geld in te steken.

Het bedrijf heeft het werkterrein inmiddels verbreed tot vrijwel alles op het snijvlak van robotica, vision en landbouw. ‘Zo lang we maar leuke dingen kunnen doen en een normale boterham verdienen’, aldus de grondlegger. Livestock Robotics verhuist na de zomer van Plus Ultra II naar Vroegindeweij’s woonplaats.

Eigenlijk zijn we uitvinders die de brug slaan tussen lab en stal

‘We komen hier ruimte tekort’, verklaart hij die keuze. Een blik in het kantoortje onderstreept dat: het is van plint tot plafond gevuld met dozen vol schroeven, sensors, bedrading en andere uitvinders-parafernalia. Ruimte voor nieuwe ideeën is er echter áltijd. ‘Dus als er nog Wageningers zijn die we kunnen helpen bij het uitwerken van een vraagstuk…?’

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we zo aan je voor. Dit keer: Livestock Robotics.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.