Column Oscar: Bolzano ci vediamo!

'Mijn thesis schrijven in Bolzano bleek door bureaucratische rompslomp niet realistisch.'

Mijn tijd in Italië zit erop. Aan het eind van deze week reis ik terug naar het oude vertrouwde Wageningen. In totaal heb ik 8 maanden in Bolzano gewoond, maar het voelt alsof het een paar weken geleden was dat ik aankwam met m’n koffertje en m’n skitas. Een koffertje zonder enige verwachtingen, maar vol met goeie hoop en energie om er wat moois van te maken.

De hoop en energie die ik in dit avontuur heb gestoken, heeft zich driedubbel uitbetaald. Vooral de enorme hoeveel zon heeft me totaal omver geblazen. Ik heb een hoeveelheid vitamine D binnengekregen waar het magazijn van Holland & Barretts jaloers op is. Daarnaast zijn de vrienden die ik heb gemaakt onvervangbaar. Het voelt alsof ik na deze ervaring overal in Europa een pied-à-terre heb, waar ik altijd terecht kan.

Mijn plan was aanvankelijk om hier één semester te blijven, zoals bijna iedere bachelorstudent doet. Wat veel studenten echter niet weten, is dat er vanuit de Europese Unie voor elke student geld beschikbaar is om vier semesters in het buitenland te doen. Twee in de bachelor en twee in de master. Toen ik dit hoorde van andere Erasmusstudenten die al in hun derde semester in het buitenland zaten, besloot ik dat ik langer in Italië wilde blijven.

Net voor de finishlijn heb ik met een academische blessure moeten opgeven

Het plan om in Bolzano mijn thesis te schrijven, bleek door de bureaucratische rompslomp echter niet realistisch. Het duurde vanuit de universiteit hier te lang en daarom heb ik er halverwege dit semester voor gekozen om terug naar Wageningen te gaan. Aan de ene kant heb ik hierdoor het idee dat mijn Erasmusjaar niet helemaal is afgerond: net voor de finishlijn heb ik met een academische blessure moeten opgeven. Aan de andere kant vind ik het eigenlijk ook wel iets hebben. Als ik alles eruit had gehaald wat erin zat, had ik een leeg potje achtergelaten in Bolzano.

Nu is het tijd om de aandacht weer op het groene Wageningen te richten, dat vol zit met zijn eigen charmes. Ik kan niet wachten om de docenten weer te mogen tutoyeren, om weer plantaardig te kunnen koken en vooral om weer in mijn eigen bedje te kunnen slapen. Bolzano, bedankt en ci vediamo!

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert deze periode in Bolzano, Italië.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.