‘Eén AID, zes dagen feest’

Het AID-bestuur licht de plannen toe voor de introductieweek komende zomer.
Job Esink (links) en Joris Krol van het AID-bestuur. Foto Luuk Zegers

De introductieweek van Wageningen — de AID Annual Introduction Days — hoeft niet meer te worden opgesplitst in twee korte introducties, verwacht het AID-bestuur. In 2020 en 2021 gebeurde dat nog wel vanwege corona. Daardoor was het makkelijker om anderhalve meter afstand te houden. De laatste grote AID was in 2019.

Bovendien werden AID-lopers in coronatijd ingedeeld in groepjes met studiegenoten, omdat je die tijdens online onderwijs moeilijker zou leren kennen. Deze zomer zullen de groepjes weer gemengd zijn, vertelt voorzitter van het AID-bestuur Joris Krol (student International Land and Water Management). ‘Je studiegenoten ontmoet je alsnog tijdens de studiedag. De AID wordt verder eigenlijk weer zoals vanouds: één AID, zes dagen feest.’

Minder alcoholverheerlijking

Hoewel, vanouds; het huidige bestuur heeft ambitieuze plannen. Zo moet de grootste cantus ooit gaan plaatsvinden met ruimte voor 2200 deelnemers. ‘Het plan voor één grote cantus was er ook al in 2020, maar dat ging niet door vanwege corona’, vertelt Krol. De naam is overigens wel veranderd: de cantus heet nu Sing-along. ‘We willen de verheerlijking van alcohol verminderen en benadrukken dat je niet per se hoeft te zuipen’, zegt Krol. ‘Naast bier is er ook water, alcoholvrij bier, radler en fris te krijgen. Minderjarige AID-lopers krijgen een bandje met een andere kleur – zij krijgen sowieso geen alcohol.’

We willen de verheerlijking van alcohol verminderen

Joris Krol, voorzitter van het AID-bestuur

Minder alcoholverheerlijking dus. De AID-mamma’s en -pappa’s (huidige studenten die een groepje AID-lopers begeleiden) krijgen bovendien een mentortraining waarin aandacht is voor (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. ‘Wat je moet doen als er iets gebeurt, waar je terechtkunt en hoe je in contact komt met vertrouwenspersonen, dat soort zaken’, zegt student Food Technology Job Esink van het AID-bestuur. ‘Zo proberen wij ons steentje bij te dragen aan een fijne en veilige AID voor iedereen.’

Een kijkje in de bestuurskamer. Foto Luuk Zegers

Openingsfeest

‘We willen de AID beginnen met een feestje’, zegt Krol, dus gaat de opening van de AID op de schop. Voorheen werd die overdag gehouden, direct na de registratie. Deze zomer zal rector magnificus Arthur Mol de nieuwe studenten welkom heten tijdens het openingsfeest in de avond op het festivalterrein op de campus.

Verder krijgt de traditionele Crazy 88 (88 gekke opdrachten bij verschillende locaties in het centrum en bij verenigingen en organisaties) net als de cantus een nieuwe naam: Operation Hotspot. Het aantal opdrachten hoeft daarmee niet meer per se 88 te zijn, maar de opzet blijft in grote lijnen hetzelfde. De Pubcrawl, waarbij AID-lopers kennis kunnen maken met verschillende Wageningse kroegen, werd vorig jaar geïntroduceerd en keert dit jaar terug.

De AID vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 24 augustus. Sinds woensdag 20 april zijn de aanmeldingen geopend, zowel voor aankomende AID-lopers als huidige studenten die als mentor of crew-lid aan de slag willen. Kijk voor meer informatie op de AID-website.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.