Onrust bij open feest: ‘Bij het Oranjebal doen we het anders’

Het feest was té populair: volle SSR-W-sociëteit werd bestormd door teleurgestelde feestgangers.
Dít was het idee, gewoon lekker feesten bij SSR-W. Het liep helaas anders. Foto Guy Ackermans

Wat een gaaf open feest had moeten worden, sloeg donderdag bij SSR-W om in een grimmige bestorming van de sociëteit. De organisatoren zijn behoorlijk geschrokken. ‘Dit gaan we voortaan echt anders doen.‘

Een paar dagen later is de schrik nog steeds niet helemaal weggeëbd, merk je als je met studenten praat die er donderdag bij waren. Een duidelijke verklaring voor waarom de situatie uit de hand liep, lijkt er niet echt. Hooguit dat mensen zó ontzettend graag weer willen feesten, dat ze niet met de teleurstelling kunnen omgaan als dat ineens niet doorgaat. Drank kan ook een rol gespeeld hebben, al komt “indrinken” natuurlijk vaker voor. ‘In de rij waren sommige mensen al best ver heen. Ze stonden shotjes achterover te tikken alsof het niks was’, aldus een ooggetuige.

Enorme animo

De voorpret voor dit feest was juist zo groot. Na al die maanden coronabeperkingen zou er ein-de-lijk weer een open feest zijn bij SSR-W. De leden keken er reikhalzend naar uit. En niet alleen zij, want donderdagavond verzamelde zich een flinke groep wachtenden voor de sociëteit. Toen de deuren opengingen, was de maximale capaciteit van 650 bezoekers binnen een mum van tijd bereikt. Ondertussen stonden buiten nog zo’n driehonderd mensen te popelen.

Sfeer sloeg om

Verenigingsvoorzitter Anne van der Molen was een van degenen die de rij wachtenden af ging om te vertellen dat ze maar beter andere plannen konden maken, omdat de kans klein was dat ze die avond nog binnen zouden komen. Dat ging even goed, totdat de sfeer ineens omsloeg. ‘Het werd echt grimmig’, vertelt Van der Molen. De wachtenden pikten het slechte nieuws niet en baanden zich een weg naar de deur om toch binnen te komen; de sociëteit werd min of meer bestormd. Daarbij ging het er even zo heftig aan toe dat de bewaking Van der Molen aan haar kleding moest wegtrekken om haar in veiligheid te brengen.

Afgelast

Met de deuren dicht, een grote groep teleurgestelde mensen op de stoep en in de gang wat feestgangers die onrustig werden door het gedoe buiten, voelde de situatie niet heel stabiel. ‘We hebben toen de politie gewaarschuwd’, vertelt Van der Molen. Die kwam, maar dat duurde even: Wageningen beschikt nou eenmaal niet over een enorme politiemacht. Hoewel de situatie even later weer onder controle kwam, werd besloten het feest helemaal af te gelasten. ‘Het risico was te groot dat we later op de avond wéér gedoe zouden krijgen met groepen opdringerige feestgangers die per se naar binnen wilden’, legt ze uit.

Niet nogmaals

Het volgende open feest bij SSR-W staat voor 26 april op de kalender, het Oranjebal. ‘Dat gaan we dus echt anders aanpakken, zodat het wél leuk blijft’, aldus een SSR-W’er die hielp bij de organisatie van dit afgelaste feest. Voorzitter Van der Molen beaamt dat. ‘Waarschijnlijk stappen we over op online kaartverkoop, zodat er aan de deur niet meer zo’n golf van teleurstelling kan ontstaan. De grimmigheid van donderdag was beangstigend; zoiets willen we niet nogmaals meemaken.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.