Column Oscar: Huissfeer

‘Ik ben een Kreeft. Kreeften houden van gezellige huizen. Ook in Bolzano.’
Oscar Delissen, blogger at Resource

Huisfeestjes hebben altijd een speciaal plekje in mijn studentenhart gehad. Er is een perfecte balans tussen precies weten wat je kunt verwachten en totaal geen idee hebben hoe de rest van de avond eruit gaat zien. Het ene moment sta je in een net te krappe woonkamer mee te zingen met ABBA en een moment later sta je in de tuin van de buren met een brandende hoelahoep om je middel. En hoe het komt weet ik niet, maar huisfeestjes zijn ook altijd een broedplaats voor gesprekken die je een hele tijd bijblijven.

Toen ik werd uitgenodigd voor een huisfeestje in een bergdorpje bij Bolzano, twijfelde ik dan ook geen seconde. Hoewel er teleurstellend weinig werd gedanst, ging ik niet zonder nieuwe kennis naar huis. Rond het kampvuur kreeg ik namelijk college over sterrenbeelden en hun invloed op je persoonlijkheid. Wellicht was ik als nuchtere Nederlander niet het beste publiek: ik denk dat als je met genoeg hagel schiet, je altijd wel wat duiven raakt. Toch was er één ding dat wel in mij resoneerde, namelijk dat ik als Kreeft grote waarde hecht aan mijn huis en huisgenoten.

Huisfeestjes zijn ook altijd een broedplaats voor gesprekken die je een hele tijd bijblijven

Het is bijzonder hoe ieder studentenhuis een eigen sfeer heeft en hoe die sfeer mee kan veranderen met de wisseling van huisgenoten. Toen ik net in Bolzano woonde had ik één huisgenoot en die was nauwelijks thuis. Ik was dus veel alleen en kwam erachter dat ik het helemaal niet leuk vond om alleen voor mezelf te koken en ‘opeens’ deed ik dat dus ook bijna nooit meer.

Inmiddels is er weer aan mijn Kreeftenbehoefte voldaan en woon ik samen met internationale huisgenoten in een supermooi oud pand in het centrum van de stad. Eindelijk kan ik dagelijks mijn Italiaans oefenen en kan ik me weer uitleven in de keuken. Het maakt me blij om na een lange dag thuis te komen in een huis waar niet alles precies hetzelfde is zoals ik het die ochtend achterliet.

Inmiddels is er weer aan mijn Kreeftenbehoefte voldaan

Mijn ervaring is dat je van huisgenoten misschien nog wel meer leert dan van alle Wageningse professoren bij elkaar. Je brengt sowieso veel meer tijd met ze door. Ik raad alle nieuwe studenten dan ook aan het belang van een goede thuisbasis niet te onderschatten.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert deze periode in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.