Hausse aan telefonische oplichting

Internationals zijn extra vaak in het spoofing-vizier.
Foto Shutterstock

‘Hang op, het is oplichting.’ Die waarschuwing plaatste plantenziektekundige Lorena Herrera vorige week in Wageningen Student Plaza op Facebook, nadat zij en een aantal van haar vrienden meermaals waren gebeld door (zogenaamd) ‘the Dutch Supreme Court’ of ‘The Dutch police’. Herrera nam nietsvermoedend op, maar merkte na een paar minuten dat ze te maken had met een geraffineerde vorm van oplichting, spoofing.

De telefoontjes hebben een vast patroon. Je telefoonscherm toont een doodnormaal 06- of 070-nummer. Zodra je opneemt, krijg je een Engelstalige voice message te horen van bijvoorbeeld ‘the Dutch Supreme Court’ of ‘the Dutch police’. Die meldt dat jouw telefoon- of BSN-nummer in verband wordt gebracht met criminele praktijken en, kortweg, dat je flink in de problemen zit. Als je daarna zoals gevraagd de 1 intoetst om iemand van het ‘Dutch Ministry of Justice’ te spreken, krijg je iemand aan de lijn die Engels spreekt met een wel héél hevig Indiaas accent.

Nattigheid

De van oorsprong Colombiaanse Herrera kent de Nederlandse overheidsinstanties goed genoeg om nattigheid te voelen: hier klopt iets niet. Maar als je pas kort in Nederland bent, kun je zomaar níet herkennen dat je wordt misleid. Dan kun je zomaar wél geloven dat jouw BSN met criminaliteit wordt geassocieerd, dat je visum in gevaar komt en dat er maar één manier is om te voorkomen dat je nog dieper in de problemen raakt, zoals de andere kant van de lijn zegt: een flinke boete betalen. Je krijgt niet de kans om er even rustig na te denken, want je gesprekspartner blijft maar ratelen en benadrukt: alleen als je dat bedrag nú direct overmaakt, komt het nog goed. Maar anders…

En zo word je heel geraffineerd, keihard opgelicht. Harde cijfers zijn er niet, maar de politie beaamt dat momenteel relatief veel internationale studenten en expats slachtoffer zijn. En vaak voor veel geld: volgens de nationale Fraudehelpdesk raken slachtoffers van spoofing gemiddeld 8.500 euro kwijt.

Psychische impact

Bij de TU Delft zijn al meerdere internationale studenten de dupe geworden. Of er ook geld is afgetroggeld bij WUR-studenten of -medewerkers, heeft Resource niet kunnen achterhalen. Wel was er in ieder geval één een close call, bij een international die net een maand in Wageningen was – gelukkig verhinderd door een alerte bank. Opgeteld bij Herrera’s ervaring, plus minstens vijf andere gevallen in haar internationale WUR-vriendenkring, wijst het erop dat het ook hier opletten geblazen is.

Om te voorkomen dat nog meer internationals gedupeerd worden, heeft de Nederlandse politie – de échte, wel te verstaan – vorige week een Engelstalige explainer (zie hieronder) gemaakt. Nuttige informatie is eveneens te vinden in de uitgebreide reconstructie van Delta, zeg maar de Delftse Resource, die ook stilstaat bij de (grote!) psychische impact. En daarover gesproken: het ligt níet aan de internationals, het kan iedereen overkomen. Dezelfde modus operandi bracht ook al een paar duizend Nederlanders ertoe om, na een alarmerend telefoontje van ‘hun bank’, in allerijl hun spaargeld ‘veilig te stellen’ door het ‘tijdelijk’ over te boeken naar een ‘veilige kluisrekening’. De afloop kun je wel raden…

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.