Column: Microdoseren

'De deur naar gecontroleerd gebruik van drugs staat op een kiertje. Gelukkig.'
Oscar Delissen, blogger at Resource

Iedereen weet dat misbruik van drugs tot forse mentale problemen kan leiden. Maar de wetenschap dat verantwoord gebruik juist mentale problemen kan verlichten, staat nog in de kinderschoenen. En als we al kunnen spreken van sociale acceptatie, dan is die in deze analogie nog niet eens begonnen met kruipen. Ik vind dat ongelooflijk zonde. Ik ken in mijn omgeving een paar studenten die kampen met depressieve klachten en stress en die opkijken tegen de vele bijwerkingen die gangbare antidepressiva geven. Zij blijken net als ik baat te hebben bij het gecontroleerd gebruik van kleine doses LSD. Zeker nu een enorm deel van de jongeren en studenten mentale problemen rapporteert na de pandemie, is het hoog tijd om het achterhaalde publieke beeld over drugsgebruik eens op te schudden.

Op dit moment hebben in het dagelijks taalgebruik alleen nicotine, alcohol en wiet een eigen categorie verworven. De rest van de drugs wordt krampachtig op één hoop gegooid. En voor die hoop moet je bang zijn en die moet je vermijden. Het Trimbos Instituut heeft het op zijn hoofdpagina zelfs alleen over alcohol, tabak en drugs. Terwijl als je kijkt naar het effect op lichaam en geest en ook het verslavende element vergelijkt tussen alle drugs, dan is het totaal onredelijk dat tot nu toe alleen nicotine en alcohol sociaal geaccepteerd zijn. Het is daarom hoopvol dat er in de recente wetenschap een grote interesse is voor de positieve effecten die MDMA en psilocybine -de werkzame stof in paddenstoelen en truffels- kunnen hebben op de mentale gezondheid.

Het is hoog tijd om het achterhaalde publieke beeld over drugsgebruik eens op te schudden

Zo zijn er bijvoorbeeld klinische onderzoeken naar traumatherapie met behulp van MDMA. Personen die last hebben van Post Traumatic Stress Syndrome (PTSS) krijgen onder supervisie van een expert een afgemeten dosis van de drug toegediend. De therapeut neemt de patiënt in herinnering mee naar de traumatische gebeurtenis met als doel om de perceptie van het trauma te veranderen. De zware brok ellende die altijd gepaard ging met het herinneren, kan onder invloed van het middel worden teruggebracht naar een minder zware emotie. Het is dan minder heftig om het trauma te bespreken en er kan een eerste stap worden gezet in het helen van de emotionele schade. 

Ook het microdoseren van LSD of truffels krijgt steeds meer wetenschappelijke aandacht. Microdoseren is het innemen van een zogenoemde sub-perceptuele dosis. Je gaat er dus niet van trippen, maar je brein ondervindt er wel meerdere voordelen van. Het maakt je productiever, creatiever, vrolijker en zorgt dat je meer in het moment leeft. Daarnaast is aangetoond dat het helpt tegen depressie en verslavingen. Ook een volledige dosis van een hallucinerend middel kan levensveranderend zijn. Zo heeft Steve Jobs in interviews gezegd dat hij in de belangrijkste uren van zijn leven onder invloed was van LSD.

Natuurlijk is er nog superveel onderzoek nodig om de exacte werking van verschillende middelen te onderzoeken, maar ik ben blij dat de drugsdeur eindelijk op een kiertje staat.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert deze periode in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.