Rondje reacties op benoeming Heimovaara

Resource peilde op en om de campus: wat brengt Heimovaara ons?
Foto Duncan de Fey

De benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter maakt áltijd meningen los. Resource peilde op en om de campus: wat brengt Heimovaara ons?

Tim van der Hagen, bestuursvoorzitter en rector magnificus TU Delft

‘Sjoukje heeft large boots to fill, want Louise Fresco is natuurlijk een hele krachtige bestuursvoorzitter. Maar ik ken Sjoukje goed – we zijn beiden lid van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) en treffen elkaar daarvoor maandelijks – en ik ben ervan overtuigd dat ze dat met verve zal doen. Sjoukje is fris, humorvol en toegankelijk. En perfect voorgesorteerd op haar nieuwe rol, mede omdat ze namens AWTI een grondige verkenning maakte van de toekomst van het hoger onderwijs. Ik ben blij dat onze wegen niet scheiden als ik komende zomer afscheid neem van AWTI: we blíjven nauw samenwerken, maar dan als collega-bestuursvoorzitters in 4TU-verband. Ik zie ernaar uit.’

Christa Testerink, hoogleraar Plantenfysiologie

‘Sjoukje was mijn co-promotor toen ik in 2001 in Leiden promoveerde; ik was haar eerste PhD-student. Nadien kwamen we elkaar nog regelmatig tegen in het plantenwereldje. Ik vond het al erg leuk dat ze naar Wageningen kwam, maar dat ze nu bestuursvoorzitter wordt, is helemaal fantastisch – en goed nieuws voor WUR. Sjoukje is no-nonsens, positief en betrokken en ze geeft mensen veel vertrouwen. Ook straalt ze ‘plezier in wetenschap’ uit; dat het een voorrecht is om wetenschap te beoefenen. Ik weet bijna zeker dat ze altijd oog zal houden voor superfundamentele wetenschap, naast haar aandacht voor kennis om maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Ze wordt vast een bestuursvoorzitter om trots op te zijn. En ik hoop dat het haar lukt om WUR diverser te krijgen.’ 

Lidwien Poorthuis, managing director LNVH (landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren)

‘Wat me trof in Sjoukje Heimovaara’s introductie, is haar inzet op luisteren. Dat is een leiderschapskwaliteit die nog erg wordt onderschat, maar die van grote waarde is – zeker met het oog op diversiteit en erkennen & waarderen. Ook het feit dat ze zowel de wetenschap als het bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties kent, spreekt me aan. Die breedte past bij WUR en komt ook de diversiteit ten goede. En verder juich ik natuurlijk toe dat Louise Fresco’s plek in de raad van bestuur, naast de mannelijke leden, opnieuw door een vrouw wordt ingevuld.’

Floor Vermeulen, burgemeester van Wageningen

‘Als Sjoukje Heimovaara straks bestuursvoorzitter van WUR is, delen we een merk en maken we samen de stad. Ik herinner me nog hoe ik in mijn eerste week als burgemeester al op de campus was om kennis te maken met de raad van bestuur. Laten we het nu omdraaien: ik nodig Sjoukje graag uit voor een wandeling door de stad binnenkort. Wageningen is weliswaar niet nieuw voor haar, maar al wandelend kunnen we mooi ideeën uitwisselen over het gezamenlijk vormgeven van het samenleven in de stad – inclusief vraagstukken zoals studentenhuisvesting en ruimtelijke plannen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.