Campusbewoners: Becanex

Becanex verwerkt cannabis tot een tinctuur waar je goed op slaapt.

Cannabis. Bij dat woord denk je automatisch aan blowen, high worden en coffeeshops. Maar het bedrijf Becanex op de Wageningse campus verwerkt cannabis tot een tinctuur waar je goed op slaapt.

Eral Osmanoglou, die elf jaar geleden afstudeerde bij Levensmiddelenproceskunde, is een van de oprichters van Becanex, dat nu drie jaar bestaat. Hij ontwikkelde en patenteerde een speciale extractietechniek die alle cannabinoïden uit de cannabisplant haalt. Het gaat om cannabisplanten met geen tot weinig THC – waar je stoned van wordt – maar met nuttige cannabinoïden zoals CBD. Dat stofje wordt veel gebruikt voor verlichting van pijn, stressvermindering en betere slaap.

Cannabistinctuur als gezond alternatief voor slaapmedicijn

Osmanoglou runt het bedrijf samen met de Duitser Sebastian Kamphorst. Samen hebben ze in Berlijn een nieuwe extractiefabriek ingericht. Het bedrijf heeft inmiddels een omzet van 2,5 miljoen euro. De flesjes cannabistinctuur liggen in ketens als Jumbo en Etos. Het kan een gezond alternatief zijn voor slaapmedicijnen, zegt Osmanoglou.
Becanex doet nu een project met Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie bij WUR, om te bepalen hoeveel cannabinoïden effectief worden opgenomen door het lichaam van gebruikers. ‘Dat willen we weten om de juiste doses vast te stellen.’
Het bedrijf heeft bewust gekozen voor de combinatie Berlijn-Wageningen. ‘Berlijn is de online marketinghoofdstad van Europa en Wageningen is de kennishoofdstad’, zegt Osmanoglou. Het bedrijf, dat een opium-ontheffing heeft, maakt nu ook farmaceutische ingrediënten met veel THC, bijvoorbeeld voor epileptische patiënten.

Op de campus bevinden zich zo’n honderd bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer Becanex op de Wageningse campus.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.