Ook WUR stopt onderzoekssamenwerking met Rusland

Nederlandse universiteiten bevriezen de samenwerking met kennisinstellingen in Rusland en Wit-Rusland.
Higher School of Economics Moscow Higher School of Economics, Moskou. Foto Shutterstock/BestPhotoPlus

Ook WUR zet de samenwerking met de Higher School of Economics in Moskou in de ijskast.

Het ministerie van onderwijs deed vorige week een ‘dringende oproep’ aan de Nederlandse universiteiten om de samenwerking met Russische en Wit-Russische kennisinstellingen te verbreken. Lopend onderzoek met Russische partners moet worden gestopt, er komen geen nieuwe onderzoeksprojecten en Russische en Wit-Russische partners worden uitgesloten van gezamenlijke evenementen. De uitwisseling van individuele studenten en medewerkers kan wel worden afgerond.

De oproep geldt voor formele relaties met kennisinstellingen en niet voor informele persoonlijke relaties tussen Nederlandse en Russische wetenschappers. Die kunnen wel doorgang vinden, maar dat zouden de universiteiten dan per geval moeten beoordelen.

Ondersteuning studenten

Ook stelt het ministerie dat studenten uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland die in Nederland studeren, hun studie moeten kunnen afronden. Aangezien die studenten door de oorlog en boycot in financiële problemen kunnen raken, stelt het onderwijsministerie een miljoen euro beschikbaar voor ondersteuning van deze studenten.

WUR heeft niet veel onderzoeksprojecten lopen in Rusland, blijkt uit een inventarisatie. De belangrijkste Russische partner op dit moment is de Higher School of Economics (HSE) in Moskou, die een Institute for Agrarian Studies heeft. De lopende projecten met HSE waren eind 2021 al afgerond. WUR tekende in november 2021 een overeenkomst met HSE om de samenwerking uit te breiden, maar de voorbereiding daarvan stopt nu dus.

Afgeblazen

Verder heeft WUR minder intensieve en vaak informele persoonlijke contacten met Moscow State University, Timiryazev Agricultural Academy in Moskou, Tomsk Polytechnical University, Tomsk State University en de Russische Academie van Wetenschappen, waarbij het meestal gaat om incidentele uitwisseling van studenten en het delen van onderwijsprogramma’s en trainingen.

WUR heeft op dit moment geen financiële verplichtingen in Rusland. De bijeenkomst met Russische partners om in mei samen een mooc (online vak) te ontwikkelen over duurzame voedselsystemen, wordt waarschijnlijk afgeblazen.

De vereniging van rectoren van de Russische universiteiten schaarde zich op 4 maart in een officiële brief achter de Russische invasie in Oekraïne.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.