ongeWOON: Huize Ruysdael

De huiskamer is een bruin café.
Vlnr: Martijn Smakman, David Jacobs, Brand Snippe en Merijn Lamers. Foto Guy Ackermans

Je hebt studentenhuizen en je hebt bijzondere studentenhuizen. In deze rubriek bezoeken we die laatste.

Huis: Huize Ruysdael
Bewoners: Martijn Smakman, David Jacobs, Brand Snippe en Casper Krijnse Locker. Op de foto ook oud-huisgenoot Merijn Lamers.
Ongewoon omdat: de vier bewoners, Heeren van SSR-W-dispuut De Toebacksuyghers, elke dag wakker worden in hun eigen bruine café.

Merijn: ‘Er was ooit een kroeg in Wageningen die ermee ophield, daar hebben we de houten cafévloer en het barblad vandaan. Dat lag gewoon voor die kroeg op straat. De bar hebben we gemonteerd op een oude piano. Huize Ruysdael zat eerst aan de Asterstraat, maar op een gegeven moment moesten we verhuizen. We hebben toen het hele bruine café meeverhuisd. Dat is allemaal op een skateboard van daar naar hier gebracht.’

David: ‘In de keuken hangt een foto van Alexander Pechtold die de afwas doet. Toen hij nog burgemeester van Wageningen was, heeft Huize Ruysdael hem uitgenodigd om te komen eten. Daar is hij toen op ingegaan. Omdat onze Heeren voor hem hadden gekookt, moest hij afwassen. Inmiddels hebben we ook de huidige burgemeester uitgenodigd voor een dinertje.’

David: ‘Bij ons dispuut de Toebacksuygers wordt veel gerookt. Ons huis is vernoemd naar een voormalig Wagenings sigarenmerk, de Heeren van Ruysdael. Iedereen die hier komt wonen, wordt een “Heer van Ruysdael”. Dat gaat op volgorde van komen wonen; ik ben bijvoorbeeld heer nummer 19.’

Martijn: ‘Ik ben Heer van Ruysdael nummer 20.’

David: ‘Er zijn een paar mores in huis. We hebben bijvoorbeeld een bel, zoals je die in bijna elke kroeg wel ziet. Die luidt je als je wat te vieren hebt. In de kroeg geef je dan een rondje, bij ons moet de klokkenluider met iedereen individueel een shotje doet. Dus dan zou ik nu met jullie allemaal één shotje doen.’

Martijn: ‘Dat klinkt misschien onaantrekkelijk, maar mensen vinden het echt leuk. Het is een goed concept.’

Wil je ook in Resource met jouw bijzondere huis? Mail naar resource@wur.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.