Feesten zonder verboden: ‘Fantastisch!’

Bij studentenvereniging SSR-W werd maandag voor het eerst in twee jaar gefeest.
Foto Guy Ackermans

Na bijna twee jaar voorzichtig aan doen, ging het maandag 21 februari weer ouderwets los bij studentenvereniging SSR-W. Geen vaste zitplaatsen, geen mondkapjes, geen anderhalve meter. De feestavond stond gepland voor vrijdag de 18e, maar viel toen door storm Eunice in het water. Studentredacteur Julia van der Westhuyzen en fotograaf Guy Ackermans dansten een uurtje mee.

Het leek een gewone lentenacht aan de Generaal Foulkesweg, totdat de maan tussen de bomen door scheen op een enorme hoeveelheid fietsen bij de SSR-W-sociëteit. Een enthousiast lid opende de deur naar een warme, rokerige dansvloer met feestmuziek, discolampen, lachende gezichten en … pyjama’s. ‘Het is voor het eerst dat we weer tot één uur ‘s nachts kunnen feesten, dus het feest moest wel een thema hebben, en we kozen voor pyjama’s’, zegt Menno Lemmer, die al twee jaar lid is van SSR-W. Het blijkt een ruim begrip: de outfits lopen uiteen van krokodillen-jumpsuits tot tuxedos.

Onvervangbaar

Maandagen en woensdagen zijn feestavonden op de sociëteit. Een traditie die de afgelopen twee jaar bijna het loodje legde vanwege de coronapandemie. Gelukkig zorgt het afschalen van de maatregelen ervoor dat de studenten de pre-corona feesttraditie snel weer in ere kunnen herstellen. Dit soort evenementen zijn meer dan alleen maar tijdverdrijf, zegt Sake de Vries die al jaren lid is van SSR-W: ‘Het is ook een uitlaatklep voor jongeren die vervelend kunnen worden als ze zo’n uitlaatklep niet hebben.’ Op de vraag of er iets was tijdens de pandemie wat dit soort feesten kon vervangen, volgt een krachtig: ‘Nee. Natuurlijk niet.’

Blije gezichten

Hoewel er binnen de sociëteitsdisputen en in studentenhuizen wel kleinere bijeenkomsten werden gehouden, misten de SSR-W leden de gemoedelijkheid van de grote feesten. ‘Dit zijn ervaringen voor iedereen’, zegt student Menno Poorthuis. ‘Feesten geven minder sociale druk en kosten minder tijd dan een dispuut.’ Niet alleen is dit een bijzondere avond voor de leden van de vereniging, ook het bestuur is door het dolle heen. ‘Het is zo fijn om niet voortdurend mensen te hoeven vragen afstand te houden!’ roept Fenna Vensters, hoofd van de SSR-W keuken. ‘Dit soort evenementen waren steeds heel stressvol. Het is echt de eerste keer sinds ik bij het bestuur zit dat alles normaal aanvoelt. Het is ook de eerste keer dat ik als bestuurslid zoveel blije gezichten bij de leden zie. Echt fantastisch.’

Geen ‘nee’

Zorgen over het coronavirus hebben de meeste feestgangers niet. ‘Na twee jaar kent iedereen zijn verantwoordelijkheden wel en ze weten zelf waar ze zich goed bij voelen’, zegt student Lin Xin Strootman. ‘Ik voel me veilig want ik heb de booster gehad en de meeste mensen om mij heen ook, of ze zijn hersteld van corona. Ik denk ook dat de omgeving hier anders is omdat we allemaal een wetenschappelijke opleiding doen.’

De feestende leden verheugen zich op de komende versoepelingen al denken sommigen wel dat de grotere eigen verantwoordelijkheid weer even wennen zal zijn. ‘Nu komt de echte uitdaging voor studenten, omdat ze niet langer naar huis gestuurd worden en ze het “nee zeggen” verleerd zijn’, aldus Menno Poorthuis. Maar vanavond heeft niemand zin om zich daar druk over te maken. Het is nu partytime.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.