‘Er wordt veel weggegooid en dat is zonde’

Student Davide Bottacini ziet brood – en vogelvoer – in andermans grofvuil.
Davide op drie stoelen die hij kreeg en verkocht voor het goede doel. Foto Susan van Weperen

Tekst en foto’s Susan van Weperen

Davide Bottacini (26), masterstudent Biologie en Plantenwetenschappen, heeft een bijzondere hobby; het verzamelen en verkopen van afgedankte meubels. Het geld dat het oplevert, gaat naar het goede doel.

Bijna elke week vindt Davide wel meubels bij het grofvuil naast zijn studentenflat in Wageningen. ‘Vanaf mijn balkon in Asserpark kan ik goed de stortplaats zien waar studenten hun oude meubels dumpen. Elke dag kijk ik even naar beneden of ik nog iets zie liggen en dan haal ik het op.’

Vanaf zijn balkon checkt Davide iedere dag of er nog bruikbare spullen worden weggegooid. Foto Susan van Weperen

Veel studenten gooien hun meubels simpelweg bij het grofvuil wanneer ze gaan verhuizen, is Davide’s ervaring. ‘Vooral internationale studenten hebben hun spullen tot op het laatste moment nodig. Daarnaast is verhuizen chaotisch en stressvol en hebben studenten geen tijd om ook nog hun banken of tafels op het laatste moment te verkopen. Daarom wordt er veel weggegooid en dat is zonde. Er zijn altijd wel studenten die de spullen kunnen gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer de vriezer van een student verkocht aan haar ganggenoot en toen zij hem later wilde weggooien, heb ik hem gekregen en opnieuw verkocht.’

Facebook

Davide verkoopt de meubels die hij verzamelt via de Facebookgroep Wageningen Student Plaza. ‘Er is geen ander goed platform voor het verkopen van meubels en dat is jammer, want Student Plaza is chaotisch en de communicatie verloopt vaak onduidelijk.’ Davide denkt dat dat ook een van de redenen is waarom veel meubels worden weggegooid: er is geen goed platform voor het verkopen van meubels. ‘Maar studenten realiseren zich vaak ook niet dat bijvoorbeeld hun tafel nog 15 euro waard is.’

Opslag

De spullen die Davide op zijn struintochten langs de studentenflats verzamelt, slaat hij op in zijn kamer. Dat is, op zijn zachtst gezegd, een uitdaging. Davide: ‘Soms vind ik dingen bij het grofvuil die best groot zijn, zoals banken en tafels, en dan is het lastig om die voor langere tijd in mijn kamer te hebben. Gelukkig hebben we een gemeenschappelijke ruimte waar ik ze dan tijdelijk kan opslaan. Mijn ganggenoten vinden dat niet erg, want de meubels staan er nooit lang; ik verkoop ze vaak binnen een dag omdat er altijd wel studenten op zoek zijn naar nieuwe spullen.’

Kakapo

Kakapo. Foto Shutterstock

Het geld dat Davide ophaalt, geeft hij aan een goed doel: de kakapo’s in Nieuw Zeeland. Deze vogels staan op het punt van uitsterven. ‘Op dit moment zijn er nog maar tweehonderd kakapo’s. Elk jaar haal ik ongeveer 400 euro op, niet veel, maar het kan wel een verschil maken. Er zijn niet veel mensen die van deze vogels afweten en ze krijgen daarom weinig aandacht. Maar alle beetjes helpen.’

Davide hoorde voor het eerst over de kakapo via een studieboek: ‘De vogel stond op de voorkant van een boek waaruit ik aan het leren was. De auteurs van het boek stelden het gratis beschikbaar voor studenten met het verzoek in ruil daarvoor een donatie te doen voor het beschermen van de kakapo. Ik kende die vogel niet, maar ik ging googelen en ik vond hem direct leuk.

Elk jaar haal ik ongeveer 400 euro op, niet veel, maar het kan wel een verschil maken

Toentertijd was ik al bezig met het verkopen van meubels en ik besloot het geld dat ik verdiende te doneren. Dat doe ik nog steeds. En ik vertel mensen die ik ontmoet dat het geld naar de vogels gaat en zo hoop ik steun te vinden om samen een verschil te kunnen maken.’  

Hobby of werk?

Davide studeert in juni af, maar mocht hij in Wageningen blijven om een PhD te doen, dan wil hij zijn hobby serieuzer maken. ‘Dan wil ik een stichting oprichten zodat ik de kakapo echt goed kan helpen en hopelijk ook andere vogels die op uitsterven staan. Dan ga ik op zoek naar een plek waar ik alle meubels goed kan opslaan en wil ik een website maken met een catalogus van alle meubels die ik verkoop. Als het dan echt goed loopt, hoop ik een busje te kunnen kopen en een bezorgingsservice op te zetten zodat ik de meubels ook bij studenten kan ophalen en afleveren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.