Column Emma: Weerstand

Het mag weer, studeren op de campus. Maar veel studenten aarzelen.

‘Ben jij ook zo bij college?’ app ik een studiegenootje. Tijdens het vorige hoorcollege was ze ‘erbij’ via Zoom en dat zal nu weer zo zijn, maak ik op uit het berichtje dat ze me terugstuurt. We kennen elkaar niet zo goed dat ik me vrij genoeg voel om te vragen waarom – als ze dat had willen delen had ze dat al kunnen doen, toch? – dus laat ik het maar bij een ‘ah jammer, volgende keer beter!’ Een paar dagen later zie ik haar op de campus, bij de werkgroep van een ander vak. ‘Dit vak online bijwonen zou een beetje lastig zijn’, zegt ze als ze mijn vragende blik ziet.

Ondanks dat veel studenten twee jaar lang snakten naar college op de campus, merk ik dat ze er – nu het eenmaal weer mag – toch minder enthousiast over zijn. ‘Het was wel makkelijk altijd, college volgen vanuit huis’, zegt een goede vriendin met wie ik dit fenomeen bespreek. Zij is ondertussen zo gewend aan studeren in haar eentje op haar kamer, dat studeren in de bibliotheek of college volgen in een volle zaal eigenlijk veel te afleidend én (mentaal) vermoeiend is. En daarin is ze niet de enige. Ruim de helft van de studenten had begin vorig jaar psychische klachten, waaronder mentale vermoeidheid, eenzaamheid en levensmoeheid. Die klachten verdwijnen natuurlijk niet opeens wanneer de maatregelen die ze veroorzaakt hebben opgeheven worden!

En dan heb ik het nog niet eens over alle studenten die in de afgelopen twee jaar smetvrees of smetvrees-light hebben ontwikkeld

Zelf vraag ik me ook af hoe lang het leven zo ‘open’ en ‘normaal’ blijft als het nu is. Corona waart nog steeds in grote delen van de wereld rond en een nieuwe variant die ernstige symptomen geeft, kan zo maar ineens opduiken. Gaan we dan allemaal plotsklaps weer in lockdown? Ik hoop het niet, maar tegelijkertijd is het alternatief – overbelaste zorg en heel veel zieken – natuurlijk ook geen fijn vooruitzicht. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle studenten die in de afgelopen twee jaar smetvrees of smetvrees-light hebben ontwikkeld.

Er zijn dus best wat redenen waarom studenten weerstand kunnen voelen om weer op de campus te gaan studeren. Laten we daar oog voor hebben én houden en hen zo goed mogelijk proberen te ondersteunen. Corona lijkt misschien voorbij, maar de gevolgen voor onze mentale gezondheid zijn dat zeer zeker niet.

Emma Mouthaan (26) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.