Veel coronageld naar begeleiding studenten

WUR krijgt 2,6 miljoen euro om lockdowngevolgen voor onderwijs te compenseren.
Foto Guy Ackermans

De universiteit heeft 2,6 miljoen euro ontvangen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om de gevolgen van de coronacrisis voor het onderwijs te compenseren. Bijna de helft van het geld gaat naar leerstoelgroepen die daarmee extra begeleiding voor thesis- en stagestudenten kunnen regelen.

Door de beperkende coronamaatregelen van de afgelopen twee jaar hebben studenten hun stage of afstudeervak uitgesteld. Daarom krijgt de universiteit dit jaar te maken met een golf aan extra thesis- en stageverslagen waar begeleiding voor nodig is. Het coronageld gebruikt WUR dit studiejaar om zo’n vijftig leerstoelgroepen te ondersteunen voor het begeleiden van studenten. In periode 1 en 2 zijn in totaal 270 extra thesisstudenten en 135 stagestudenten begeleid, zegt onderwijsbeleidsmedewerker Eva Verschoor. ‘Alle aanvragen van leerstoelgroepen konden we honoreren.’

Arbeidsmarkt

Het grootste deel van de coronamiljoenen voor het onderwijs gaat naar ondersteuning bij afstudeervakken en stages. Verder gaat er geld naar een waaier van andere maatregelen. Zo hebben studenten door de lockdown zich minder goed kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt en daarom is er extra geld beschikbaar voor (online) carrièremeetings en loopbaancoaching door studieverenigingen en Student Career Services van WUR.

Welzijn

Verder is er 200.000 euro om de studievoortgang te bevorderen. Opleidingen ontvangen geld voor extra mentorgroepen. Nog eens twee ton gaat naar extra activiteiten van het Training & Support Network ten behoeve van het studentenwelzijn. Dit netwerk organiseert bijvoorbeeld trainingen over zelfbewustzijn en sociaal netwerk, keuzes maken en omgaan met stress. Ook is er een geldpotje voor studentenorganisaties om extra sociale activiteiten te organiseren nu de campus en sociëteiten weer opengaan. ‘Er zijn veel aanvragen ingediend voor dit Kick-Start Fund’, zegt Verschoor, ‘maar door de restricties loopt de realisatie van de plannen wat achter.’

Tot slot financiert WUR ook extra picknicktafels en sportactiviteiten op de campus uit dit coronafonds. De Student Staff Council adviseerde bij de besteding van de coronamiljoenen.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.