Daten in tijden van lockdown

Hoe vergaat het studenten en promovendi op zoek naar hun Valentijn?
Illustratie: Valerie Geelen

Hoe vergaat het studenten en promovendi op zoek naar hun Valentijn? Hoe ontmoet je nog nieuwe mensen, zonder feestjes, borrels en uitstapjes? Journalist Stijn Schreven waagde in 2020 de sprong naar Tinder, maar heeft de ware nog niet gevonden. Hoe vergaat het anderen? Drie studenten en een journalist over liefde in tijden van corona.

‘Wil je binnenkort met me op date?’ vraag ik aan mijn match op Happn. ‘Lijkt me leuk’, stuurt ze terug met een smiley. We prikken een datum. Wandelen vinden we allebei leuk en – niet onbelangrijk – het is zowat het enige wat nog kan. Het is lockdown, december 2021. Alles is dicht en ’s avonds is het donker. Een dag voor de bewuste date regent het, als een grijs gordijn van teleurstelling. Morgen hetzelfde, geeft de weersvoorspelling aan. We schrappen de date. Tot een nieuwe afspraak komt het niet. Shit.

De helft van alle singles tussen 18 en 39 jaar heeft de liefde voorlopig opgegeven tijdens de pandemie, zegt internationaal onderzoek van YPulse. Een poll op Resource-online laat zien dat ook in Wageningen een op de drie stemmers (van totaal 65) daten onmogelijk vindt tijdens corona.

Datingapps

Voor wie het er niet bij wil laten zitten zijn datingapps een van de weinige opties om mensen te ontmoeten. ‘Ga op zoveel mogelijk datingapps en kijk welke werkt voor jou’, geeft de Deense promovendus Simone als tip. Ze gebruikte Tinder, Happn, Hinge en Breeze. ‘Ik gebruikte ze al, maar nu veel meer. Want waar ontmoet je nog mensen, in de supermarkt met een mondkapje op? Vergeet het maar. Ik ontmoet mensen via een app en dan gaan we wandelen. Op Hinge moet je in je profiel drie vragen beantwoorden, dat maakt het wat serieuzer. Breeze biedt je twee of drie profielen per dag. Als het een match is, prik je een blind date.’

Simone haalt haar date vaak op bij het busstation, waarna ze richting arboretum of uiterwaarden lopen. ‘Voor een eerste date is het fijn om neutraal terrein te kiezen’, zegt ze. ‘En samen iets doen, een gedeelde hobby of sport. Of het nou een goede of slechte date is, je hebt je tijd goed besteed. Zo ben ik eens gaan kajakken. Ik in bikini, hij in zwembroek. We stopten bij een fort met restaurant. Met een biertje zaten we tussen de normaal geklede gasten.

Ik swipe af en toe en zie wel wat ervan komt

Het was echt leuk.’ De impact van corona op haar dateleven vindt ze trouwens kleiner dan het expat-effect: ‘Zodra ik vertel dat ik een PhD van vier jaar doe, haken sommige mannen af omdat ze denken dat ik gelijk vertrek.’

Taimi, Her en Fiorry

De Zuid-Amerikaanse Cecilia kwam afgelopen zomer naar Nederland voor haar masterstudie. Ze is biseksueel transvrouw. ‘Voordat ik hier kwam zat ik nog in de kast. Ik probeerde te daten als man in een heteronormatieve maatschappij. Hier heb ik de kans om mezelf te zijn en te ontdekken wat ik leuk vind.’ Naast Tinder en Bumble gebruikt ze datingapps voor lgbt-personen: Taimi, Her en Fiorry. ‘Ik gebruik vooral Bumble en Her, daar zitten veel biseksuele en lesbische vrouwen op. Ik was het niet van plan, maar eenmaal hier besefte dat ik deze apps kan gebruiken zonder dat ik mensen van thuis tegenkom. Ik swipe af en toe en zie wel wat ervan komt.’

Marjolein, pas gepromoveerd, gaat nog niet aan de datingapp. ‘Persoonlijk vind ik het toch een vleeskeuring en ik ben er te verlegen voor. Misschien dat ik in de lente zwicht. Nu vraag ik mijn netwerk of ze nog single mannen kennen en ga dan op blind date. De eerste blind date die ik had was in de herfst, toen we nog op het terras mochten zitten. We hebben een biertje gedronken, heel gezellig.’

Samen op de bank

Ik begon zelf met Tinder en ben later ook Happn en Bumble gaan gebruiken. Happn zoekt mensen in je buurt, bij Bumble kan alleen de vrouw het gesprek starten. Ik ga meestal op wandeldate. Je kunt ook samen iets nieuws of spannends gaan doen. Een adrenalinekick zorgt ervoor dat je elkaar sneller leuk vindt, zegt men.

Deze tijd dwingt je buiten de kaders te denken

Voor een date in Arnhem stelde ik voor de Eusebiustoren op te gaan, naar het glazen balkon. Spanning genoeg, want ik heb hoogtevrees. Zij helaas totaal niet, dus stond ik daar met knikkende knieën.

Maar wat doe je als alles dicht is en je al een serie wandeldates hebt gehad? De volgende optie is al gauw thuis afspreken. Er zit weinig tussenin. Voor mij voelt het alsof je een fase overslaat: je kent elkaar nog niet zo goed en plots sta je samen aan het fornuis of zit je op de bank.

Simone herkent de grote stap van wandelen naar thuis afspreken. ‘Het wordt te vlug te intiem of relatie-achtig. Het voelt geforceerd. Als het klikt en de horeca is dicht, kun je voorstellen om nog wat te drinken thuis. Maar dat kan ook verkeerd begrepen worden.’

Marjolein had thuis een blind date via een huisgenote, dat beviel juist goed. ‘Zij had hem uitgenodigd, dat was super informeel.’ Als single heeft ze het voordeel dat ze altijd binnen de coronaregels voor bezoek valt en dus nodigen vrienden haar vaak uit. ‘Nadeel is dat ik dan wel de enige ben.’

Vaccinaties en mondkapjes

En wat te doen met de ongemakkelijkheden van vaccinaties en mondkapjes die kunnen opspelen? Cecilia: ‘Wij wilden per se zelftesten doen voordat we elkaar zagen. Weigeren is voor mij genoeg reden om de date uit te stellen.’ Simone sloeg een date af met iemand die niet gevaccineerd was: ‘Na kerst appte hij dat hij zijn prik had gehaald, of we nu konden daten. Hij bood aan zijn QR-code te laten zien, maar dat vond ik te ver gaan.’

Het rapport The future of dating van Tinder uit begin 2021 stelt dat meer gebruikers hun grenzen benoemen in hun profiel of bespreken tijdens een ontmoeting. Datingapp Bumble laat gebruikers invullen hoe je het liefst datet: online of via echte ontmoeting, buiten of binnen, op 1,5 meter of minder, met of zonder mondkapje. Op wandeldates vond ik de anderhalve meter soms voelbaar. Al liep je dichterbij elkaar, het was een drempel om iemand aan te raken.

Ik vind het toch een vleeskeuring en ik ben er te verlegen voor

Na een museumbezoek in Den Bosch dronk ik iets met mijn date op het terras, waarna we terugliepen naar de trein. Op een gegeven moment kon ik het niet laten en vroeg: ‘Ik wil je eigenlijk een knuffel geven, is dat oké?’

Simone geeft vaak een knuffel bij de eerste kennismaking. ‘Dat voelt natuurlijk, ik zou het normaal gesproken ook doen. Ik vind het belangrijk om wat fysiek contact te hebben. Zonder knuffel kun je onbedoeld afstandelijk overkomen en ik vind het een goede manier om te zien of er chemie is.’ Marjolein ziet wel voordelen in de afstand. ‘Ik spring wel eens in relaties, dus ik vind het fijn om iets meer afstand te houden, iets langzamer aan te doen.’

Hoopvol

Hoe kijken de singles naar het komend jaar? Marjolein ligt niet meer wakker van corona. ‘Na twee jaar is er een soort flegmatiek in gekomen’, vertelt ze. ‘Elk moment is een goed moment. Ik ben hoopvol nu alles weer een beetje opengaat. De lente is ook een veel leukere tijd om te daten. Ik hoop ook de moed bij elkaar te schrapen om op een datingapp te gaan. Nu ik gepromoveerd ben, heb ik er ook meer ruimte in mijn hoofd voor.’

Voor de Zuid-Amerikaanse Cecilia ligt er meer druk op. ‘Ik ben nerveus’, vertelt ze. ‘Ik heb beperkte tijd om ervaringen op te doen, dingen in te halen. Het voelt alsof ik tijd tekortkom. Ik voel me wat verloren, niet per se door corona, maar dat maakt het wel lastiger.’

Simone is optimistisch: ‘Ik heb de liefde niet opgegeven en zal dat nooit doen. Ik hoop dat het beter wordt. Nu de bars en restaurants weer opengaan, voelt het alweer als normaal.’ En ik? Ik ben inmiddels mijn decemberdip te boven. De volgende wandeldate staat gepland. Nu nog hopen op een zonnetje.

De namen van Cecilia en Marjolein zijn omwille van privacy gefingeerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.