‘Last-minute is er best veel mogelijk op winter-AID’

Nog geen grote feesten, maar bijvoorbeeld wel een pubquiz met tweehonderd deelnemers.
Groepje doet een foto-opdracht tijdens eerdere editie van de winter-AID. Foto Marte Hofsteenge

Waar er vorig jaar vanwege de coronasituatie slechts 113 winter-AID-lopers waren, hebben dit jaar zo’n tweehonderd studenten zich aangemeld. Daarmee lijkt het aantal deelnemers weer op pre-corona-tijden (261 in 2020; 204 in 2019).

Tijdens de Algemene Introductiedagen (AID) leren nieuwe studenten Wageningen kennen. Omdat de meeste studenten in september aan een studie beginnen, is de AID in de zomer. Voor de februari-starters is er het kleine broertje, de winter-AID. Die vindt dit jaar plaats van maandag 7 tot en met vrijdag 11 februari.

De editie van 2021 was vanwege corona grotendeels online en in kleine groepjes van ongeveer zes studenten. Dit jaar is er een stuk meer mogelijk, zegt Martijn de Ruijter (22, student Agrotechnologie) van het AID-bestuur. ‘Op maandag is er bijvoorbeeld een pubquiz op de campus waar 225 mensen aan mee kunnen doen. Vanwege de coronacapaciteit van maximaal 75 studenten per zaal, is dat in Orion, met 75 mensen in The Spot en 75 in beide zijvleugels.’ Later in de week kunnen de deelnemers onder andere de stad verkennen met een wandel- of fietstocht; Hollandse kost eten bij Ceres; sporten op de sportdag; meedoen aan een kroegentocht of filmavond. De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met het Student Service Centre en organisaties zoals studentensportvereniging SWU Thymos en de internationale studentenverenigingen IxESN, ISOW. Het volledige programma is hier te vinden. De Ruijter: ‘Door corona is een feest helaas nog niet mogelijk.’

Goede basis

Er zijn vijf groepjes voor uitwisselingsstudenten. ‘De rest van de AID-groepjes worden ingedeeld op studie,’ vertelt De Ruijter, ‘en mocht het onderwijs toch weer dichtgaan, dan heb je in ieder geval een goede basis binnen je studie. En ondanks dat je alleen met studiegenoten zit, zijn de groepjes toch divers, want je hebt allerlei verschillende nationaliteiten door elkaar.’

Na de winter-AID begint de ‘grote brainstorm’ voor de zomer, vertelt voorzitter Joris Krol (20, student International Land and Water Management). ‘Hoe gaan we het terrein inrichten, het programma indelen, enzovoort.’ Hij hoopt dat corona deze zomer helemaal geen rol zal spelen. ‘Mocht dat wel zo zijn, hebben we genoeg scenario’s van de voorgaande jaren die we uit de kast kunnen trekken. Maar we gaan nu uit van een AID zoals die er in 2019 voor het laatst was: één AID, zes dagen feest.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.