Column Steven: Prescription-mayonaise

‘Ik voel me bij “gezonde jonge man” volledig aangesproken. Ten onrechte, blijkt.’

We mogen eindelijk weer binnen sporten. Ik ben enthousiast weer aan het squashen geslagen. Ook de sportschool in de Bongerd loopt weer vol met studenten. De tempel van de ziel moet immers onderhouden worden. Veel studenten in de sportschool willen die tempel laten krimpen, in de breedte.

Ik zit zelf met het omgekeerde probleem: ondergewicht. Als ik stevig zou willen afvallen, zal ik iets moeten amputeren. Ik probeer juist mijn gewicht omhoog te krijgen, maar dat blijkt nog knap lastig.

Voor onderzoek zoekt WUR vaak gezonde jonge mannen en vrouwen. En ik voel me bij ‘gezonde jonge man’ volledig aangesproken. Ik kwam door het screeningsproces van zo’n onderzoek: de vragenlijsten had ik goed ingevuld, geen verstorend medicijngebruik en ik rook niet. Als laatste punt moest nog even een formaliteitje worden afgehandeld: mijn BMI checken. Ondanks de anderhalve liter water die ik van te voren dronk om mijn gewicht stiekem op te krikken, bleek tot mijn verbazing mijn BMI te laag om voor ‘gezond’ door te kunnen. Aanleg om niet dik te worden blijkt toch niet helemaal de genetische jackpot te zijn. Ik heb het ook altijd koud; ik wil vet op m’n botten!

Een zorgprofessional die vertelt dat je meer mayonaise moet eten, hoeveel studenten zouden daar van dromen?

Momenteel volg ik het advies van een diëtist en zij vertelde me deze week: ‘Je bent afgevallen. Ik adviseer je om meer mayonaise te eten’. Er kwamen nog wat andere producten achteraan, maar de mayonaise bleef het beste hangen. Een zorgprofessional die vertelt dat je meer mayonaise moet eten, hoeveel studenten zouden daar van dromen? Ik ging meteen naar de supermarkt om mijn flesje prescription-mayonaise te kopen. Als ik meteen een atje trek, verdien ik misschien het predicaat ‘gezonde jonge man’, dacht ik.

Als puber verwachtte ik dat ergens in mijn studententijd wat betreft gewicht het Grote Omslagpunt zou komen. Na dat punt zou het gedaan zijn met de pret. Daarna zou ik aankomen, geen family-packs chips meer kunnen eten en een bierbuik krijgen. Ik ben nu 24, wat zal de biologie voor mij in petto hebben de komende jaren? Tot die tijd: naast een algeheel gezond voedingspatroon, genoeg mayonaise eten en bier drinken.

Steven doet een master Economie en beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.