Column Oscar: Geneesmiddelenonderzoek

Collegegeld betalen met geneesmiddelenonderzoek. Een prima bijbaan.

Nadat mijn bijbaantjes in de horeca vorig jaar volledig plat kwamen te liggen door corona, ging ik op zoek naar een andere manier om wat bij te verdienen. Vorig jaar bedroeg het collegegeld 2143 euro en ik heb dat bedrag volledig kunnen betalen door mee te doen aan geneesmiddelenonderzoeken: je lichaam verhuren aan de wetenschap.

Er zijn talloze soorten onderzoeken. Het varieert van een uur in een MRI-scanner liggen tot twee maanden intern verblijven in een kliniek en alles ertussenin. Wat ik fijn vind aan meedoen aan die onderzoeken, is dat je helemaal geleefd wordt door de dagschema’s. Je kunt vrij weinig zelf bepalen. Dat maakt het voor mij de ideale plek om te studeren, zonder alle studentikoze afleidingen. De een herijkt zich tijdens een yoga-retraite in Thailand, ikzelf doe liever mee aan een geneesmiddelenonderzoek.

Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd. Als je niet zo van bloedprikken houdt, of heel erg gesteld bent op je privacy en vrijheid, dan is het waarschijnlijk niks voor jou. Aan de veiligheid van de onderzoeken heb ik nooit getwijfeld. Er zijn zoveel medische commissies die er hun goedkeuring aan hebben gegeven en de voorwaarde voor medisch onderzoek is dat ze nooit gevaarlijker mogen zijn dat het dagelijks leven. Een heel geruststellende gedachte.

Wat ik fijn vind aan meedoen aan die onderzoeken, is dat je helemaal geleefd wordt door de dagschema’s

Inmiddels heb ik aan vijf onderzoeken meegedaan. Een van de onderzoeken was naar een medicijn tegen de ziekte van Parkinson. Tegelijk met de groep van gezonde proefpersonen, was er ook een groep met patiënten. Die paar dagen onderzoek hebben indruk op me gemaakt. Zo vroeg een man die jonger was dan mijn eigen vader of ik hem kon helpen om zijn boterhammen in hapklare stukjes te snijden. De gesprekken die we daar tijdens het avondeten met elkaar hadden, had ik als student niet snel ergens anders kunnen voeren. Het was fijn om te ervaren wat voor verschil dit soort geneesmiddelenonderzoeken kan maken.

Al met al is het een mooie manier om aardig wat bij te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan medisch onderzoek. Mocht je nou naar aanleiding van mijn column op zoek gaan naar wat de onderzoeken precies inhouden, stuur me dan even een mailtje. Ik kan de meeste vragen voor je beantwoorden en wellicht kunnen we de bonus die ik ontvang voor het aandragen van een nieuwe proefpersoon samen delen 😉.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert aankomend half jaar in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.