Studentbesturen zoeken nieuwe leden

Bestuursleden vinden is moeilijker in coronatijd, blijkt tijdens de jaarlijkse bestuursmarkt.
Unipartners op de bestuursmarkt. Rechts Max Kevers.

Toch is een bestuursjaar doen óók in coronatijd aan te raden, zeggen de huidige bestuurders. ‘Als ik alleen vakken had gevolgd, was alles online geweest.’

Tekst en foto’s Susan van Weperen

Tijdens de jaarlijkse bestuursmarkt, die afgelopen donderdag 20 januari plaatsvond in Forum, gingen besturen van verschillende studentenorganisaties en -verenigingen op zoek naar opvolgers. Een breed pallet aan studentenclubs was aanwezig, van sportverenigingen zoals SWU Thymos tot internationale studentenvereniging IxESN.

‘Wel was het qua bezoekers een stuk rustiger dan in andere jaren’, zegt Nutrition & Health-student Max Kevers (22). Dit jaar is hij HR-manager in het studentenbestuur van Unipartners, een adviesbureau dat studenten koppelt aan het bedrijfsleven. ‘Normaal gesproken is de markt op de begane grond. Vanwege corona is de markt verplaatst naar een lokaal op de vijfde verdieping. Daardoor, en omdat er door online onderwijs minder studenten op de campus zijn, valt de opkomst wel een beetje tegen.’ Toch is Kevers niet bang dat de opvolging van het Unipartners-bestuur in gevaar komt. ‘Alle voorgaande jaren is de werving heel soepel gegaan, ook met corona. We hebben een goed wervingsteam, dus dat komt wel goed.’

Stormloop op activiteiten

Hoe is het om te besturen in tijden van corona? ‘Als ik vakken had moeten volgen, was alles online geweest’, zegt Kevers. ‘In plaats daarvan kom ik dagelijks met mijn medebestuursleden bij elkaar op kantoor om te werken en vergaderen. Het geeft dus juist een leuke draai aan studeren in coronatijd.’

Onder studenten is er juist nu een grote behoefte aan activiteiten

Sifre van Teeffelen van het SWU Thymos-bestuur

Ook Sifre van Teeffelen (23, secretaris van studentensportstichting SWU Thymos) is blij met haar keuze om een bestuursjaar te doen. ‘Het is gaaf om met allerlei mensen samen te werken die zich inzetten voor sport’, aldus de student Moleculaire Levenswetenschappen. ‘Vooral het begin van het bestuursjaar was leuk, toen we nog veel evenementen konden organiseren. We hebben toen bijvoorbeeld een dansevent geregeld en een kano-activiteit. Dat liep echt storm: binnen vijf minuten was de inschrijving voor honderd man vol en stonden er al tien mensen op de reservelijst. Onder studenten is er juist nu een grote behoefte aan activiteiten.’

Bij Thymos was het vorig jaar wél moeilijker om studenten voor het bestuur te vinden: ze zijn dit jaar met vier bestuursleden in plaats van zes. ‘Waarschijnlijk was het moeilijk omdat het Sports Centre de Bongerd lange tijd gesloten was en veel activiteiten niet door konden gaan. Hierdoor hebben studenten weinig van Thymos kunnen zien.’ Of het dit jaar weer moeilijk wordt, kan Van Teeffelen nog niet zeggen. ‘We zijn pas net begonnen met het zoeken naar opvolgers. We verwachten wel veel interesse voor alle toffe activiteiten die we de komende tijd gaan organiseren.’

Lastig plannen

Het organiseren van activiteiten is lastiger dan normaal, zegt ook student Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Luc Koning (22), activiteitencoördinator bij de internationale studentenvereniging IxESN Wageningen. ‘Omdat de coronamaatregelen constant veranderen, moeten we creatief zijn. Het liefste wil je natuurlijk vooruit plannen, maar dat is door het telkens weer veranderende beleid erg moeilijk.’ Desondanks is Koning blij met zijn keuze voor een bestuursjaar. ‘Er is genoeg te doen, het werk gaat gewoon door. Als ik dit niet deed, zat ik nu vakken te volgen achter mijn laptop thuis. Ik heb nu meer afleiding en sociaal contact, dat is gewoon een stuk leuker.’

Als ik dit niet deed, zat ik nu vakken te volgen achter mijn laptop thuis

Luc Koning van het ESN-bestuur

Ook voor studenten die liever een ‘normaal’ bestuursjaar doen, is er hoop, denkt Koning. ‘Wij hebben het alweer een stuk makkelijker dan vorig jaar toen de lockdown heftiger was. En ik verwacht dat volgend jaar weer beter wordt.’

ESN Wageningen op de bestuursmarkt, met links Luc Koning.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.