A student space odyssey

Student Serag Badr richtte onlangs astronomievereniging WASA op.
Student Serag Badr richtte onlangs astronomievereniging WASA op. ‘Ik heb van kinds af aan veel gelezen over astronomie en ruimtevaart.’ Foto Sven Menschel

Kijk niet vreemd op als je student Serag Badr in een Wagenings park door een flinke telescoop ziet turen. Hij richtte onlangs astronomievereniging WASA op en droomt van een eigen bedrijf ‘in space’. Studentredacteur Laura Bergshoef ging met hem op pad, speurde mee en ontrafelde de passie.

Tekst: Laura Bergshoef

Een krakend koude nachtwind waait door het park naast een van de sterflats, vlak achter de campus. Over een groot grasveld, in het donker, loopt student Serag Badr. Mét een grote telescoop onder zijn arm. In de verte schijnt gelig licht vanuit enkele studentenkamers. ‘Kijk, daar gaan de wolken langzaam weg’, roept Serag en wijst omhoog. Hij zet de telescoop neer, vouwt het statief open en richt de lens op de maan. ‘Als we geluk hebben, zien we later vanavond heldere meteorieten, planeten, Orion en sterrenstelsel Andromeda.’

Perseïden

Serag is derdejaars bachelorstudent Land- en Watermanagement en oprichter van studentenvereniging Wageningen Astronomy Student Association (WASA), ook wel bekend als Aldebaran. De vereniging bestaat pas een half jaar en is nog niet officieel. Toch zitten zijn twee WhatsAppgroepen al vol met ruim tweehonderd leden en daar komen er nog honderd extra bij via andere kanalen. Ze spreken soms in de avond af, zolang de coronamaatregelen dat toestaan, om samen te gaan sterrenkijken. Serag: ‘Afgelopen zomer keken we in ditzelfde parkje naar de Perseïden, een meteorenzwerm die lichtgevende strepen in de hemel achterlaten, ook wel bekend als vallende sterren. Het was de eerste WASA-bijeenkomst. Ik verspreidde in de week ervoor flyers en er kwamen veel meer mensen op af dan verwacht. Zo’n zestig. Leden kunnen trouwens ook naar lezingen en evenementen over astronomie-gerelateerde onderwerpen op de campus.’

Voor Serag is WASA een opstapje naar een eigen bedrijf, waar hij al jaren van droomt. Vanochtend heeft hij zijn managementtentamen afgelegd in Leeuwenborch. ‘WASA is een onderneming waarbij ik nog fouten kan maken en waar ik kan leren hoe je van begin tot eind een netwerk opbouwt. Dat is naar mijn idee ook het lastigste aan het opzetten van een succesvol initiatief: het samenstellen van een gemotiveerd team. Een studentenvereniging beginnen, is een goede oefening.’

Vet

‘Duikverenigingen bestaan al in Wageningen, een astronomievereniging nog niet,’ vervolgt Serag. ‘Dus ik dacht, dan begin ik er zelf een. Zo werkt het ook met het opstarten van een eigen bedrijf: je zoekt waar vraag naar is en wat er nog niet is. Bovendien is astronomie gewoon heel vet. En dat meer WUR-studenten dat vinden, blijkt wel uit het aantal leden. Met de vereniging laat ik ook zien dat sterrenkijken niet per se een extreem dure hobby is.

Andere beschavingen zien hier misschien wel dinosaurussen

Voor het bedrag van een nieuwe PlayStation koop je twee keer mijn telescoop.’ Serag draait geconcentreerd aan een wiel van de telescoop. Opgetogen: ‘Kom eens kijken, door het oogstuk! Zie je het? Wacht even. De wolken zitten in de weg. Het vocht in de wolken buigt het licht. Het beeld wordt daardoor snel weer wazig.’ Serag draait opnieuw aan het wiel. Kijk nu eens, zegt hij en de verslaggever van dienst kijkt geconcentreerd door de kijker. De maan! ‘Prachtig toch?’ De telescoop zoomt in op een stukje van de maan en de kraters zijn goed te zien. Serag: ‘Het licht van verre hemellichamen heeft tijd nodig om naar de aarde toe te reizen. Wanneer je de maan ziet, kijk je iets meer dan een seconde terug in de tijd. Beschavingen die vanuit een verre planeet hun telescopen op de aarde richten, zien hier misschien wel dinosaurussen.’ Serag opent een app op zijn telefoon met allemaal rode vlekjes. ‘De wolken hadden al weg moeten zijn, maar de wind waait te zacht en dan blijven ze langer hangen.’

In zijn kleine studentenkamer op veertien hoog, laat Serag een tweede telescoop zien. Verder staan er alleen een bed, een bureau en meerdere boekenkasten gevuld met honderden biografieën. Op een van de deuren hangt de flyer van WASA.

Dinosaurussen

Wanneer begon zijn fascinatie voor astronomie?‘Pfoe, al sinds ik een klein kind was.’ Hij pakt een foto van zijn bureau. Op de foto staat een klein jongetje voor een wit doek, omringd door kinderboeken over dinosaurussen en een speelgoedraketje dat in de lucht zweeft. ‘Ik heb van kinds af aan veel gelezen over astronomie en ruimtevaart. De ruimtevaart ontwikkelt zich nu in rap tempo en er gebeuren een hoop spannende dingen. Ik zie daarin ook veel potentie voor een eigen bedrijf.

Astronomie is gewoon heel vet

Het verplaatsen van vervuilende industrieën op aarde naar de maan bijvoorbeeld. Neem het stikstofprobleem. Een belangrijke stikstofbron is de landbouw. Wetenschappers doen nu al experimenten, ook bij ons, om planten te kweken op maanbodem. Als dat goed lukt, zijn we gelijk van het stikstofprobleem af. Hoe vet zou het zijn om de kennis van mijn studie toe te passen in de ruimte, in de vorm van een eigen bedrijf.’

Officieel

De vereniging officieel maken, zodat die ook blijft bestaan na zijn afstuderen, is een doel voor komend jaar. Een officiële vereniging krijgt ook subsidie en opslagplek, zegt Serag, wat handig is voor camera’s en telescopen. ‘Maar een officiële vereniging word je niet zomaar. Daarvoor moet de vereniging eerst drie jaar bestaan en je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat ga ik de komende maanden doen en een professionele website opzetten.’

Oproep van Serag
Vind jij de ruimte interessant, of wil je helpen met het opzetten van de eerste studenten astronomievereniging in Europa? Dan ben je welkom! We zijn te vinden op social media en op dit moment vragen wij geen contributie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
 1. Dear resource readers,

  This is Serag, the founder of Aldebaran. Unfortunately the message that was printed on the physical Resource, did not contain the right reference to our social media. Our official social media accounts are:

  1. Instagram = wur_astronomer_aldebaran

  2. Facebook public group: Aldebaran – Wageningen Student Astronomy Association

  Our whatsapp channels are currently not publicly available. But we are planning to open them again in the near future. If you wish to be added to our WhatsApp group, then you can leave a comment behind or message us on our instargam @wur_astronomer_aldebaran.

  I hope this clears it up for everyone.

  Best wishes,
  Serag – Aldebaran