Column Vincent Oostvogels: Corporate campus

Even vooruit kijken: welke multinationals ontbreken nog op onze campus?

Tekst: Vincent Oostvogels

Het nieuwe jaar is begonnen. Een goed moment om vooruit te kijken: welke multinationals ontbreken nog op onze campus? Friesland Campina en Unilever zijn prominent aanwezig met eigen onderzoekscentra. Upfield, de voormalige margarinetak van Unilever, is druk aan het bouwen. Maar er kunnen er best nog een paar bij.

De duurzaamheidsvraagstukken van deze tijd laten zich immers niet oplossen zonder innige samenwerking met de grote jongens. Dat weten we in Wageningen maar al te goed. En dan is het natuurlijk het mooist om ze een goed zichtbare plek op de campus te bieden, zodat nieuwe studenten vanaf dag één kunnen zien in welke hoek ze het moeten zoeken.

Tijd dus voor een inventarisatie. Zoals gezegd, Friesland Campina, Unilever en Upfield zijn niet te missen. Dan hebben we nog de Chinese zuivelgigant Yili, de Duitse zaadreus KWS en de Japanse tractorkolos Kubota, maar die zitten relatief verstopt in Plus Ultra en Plus Ultra II. Qua zichtbaarheid kan dat beter. En Bayer-Monsanto zit niet op de campus, maar aan de andere kant van Wageningen. Die kunnen we dus niet meetellen. Multinationals die slechts via een nevenfunctie van een professor of bestuurder aan WUR zijn verbonden, tellen al helemaal niet mee. Fysieke, zichtbare aanwezigheid: daar gaat het om.

Wat dat betreft zijn er nog een hoop onbenutte kansen. Zoveel spelers zijn het niet, die het mondiale voedselsysteem domineren. Het moet te doen zijn om er daar meer van naar Wageningen te halen. Waar blijven de grote grondstoffenhandelaren (Cargill, ADM, …), fokkerijbedrijven (Genus PLC, Hendrix Genetics, …) en retailers (Walmart, Carrefour, …)? En laten we vooral ook verder kijken dan agri-food. Op de houtmarkt is Ikea een speler van belang. Ik las laatst dat Ikea de grootste private boseigenaar in Litouwen en Roemenië is geworden. Stel je voor wat een mogelijkheden het onze ecologen en bosbouwers zou bieden als we een Ikea Innovation Centre zouden krijgen!

Hopelijk heeft de nieuwe bestuursvoorzitter nauwe banden met het bedrijfsleven

Er is nog veel meer mogelijk. Aan de overkant van de Mansholtlaan komt een nieuw stuk campus: Born Oost. Dat wacht om volgebouwd te worden. Hopelijk heeft de nieuwe bestuursvoorzitter nauwe banden met het bedrijfsleven, zodat er werk van kan worden gemaakt.

Vincent Oostvogels (25) zit in het eerste jaar van zijn promotieonderzoek naar biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Hij droomt ervan om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.