Column: Compensatie voor de pechgeneratie

‘Slechts duizend euro compensatie? Kom in actie! Ook protesteren kun je leren.’
Steven Snijders

Durf jij nog in te loggen op MijnDuo? Je persoonlijke schuldenberg bekijken is confronterend. Maar, je bent niet alleen. Uit CBS-cijfers blijkt dat 7 op de 10 studenten een lening heeft, met een gemiddelde hoogte van 700 euro per maand. Na een keurig nominaal gehaalde 3-jarige bachelor en 2-jarige Wageningse master, sta je met 42.000 euro schuld aan de start van je professionele leven. Relatief gezien, in het grote schuldenlandschap, is alles onder de 20.000 euro geen schuldenberg, maar slechts een heuveltje.

Mijn Mount Everest bekijk ik niet vaak en het leenstelsel-thema vind ik altijd oncomfortabel. Klagen over mijn eigen financiële situatie voelt niet goed. Maar voor de huidige generatie studenten is dat nu juist harder nodig dan ooit. Het nieuwe kabinet, Rutte-IV, komt terug van het in 2015 gestarte leenstelselexperiment. In 2023 wordt de basisbeurs heringevoerd.

De studenten vóór ons krijgen een beurs, de studenten ná ons krijgen een beurs, en de pechgeneratie komt er berooid vanaf

De marketing voor het leenstelsel was destijds sterk. De studieschuld zou geen invloed hebben op de hypotheek, en de besparingen op de begroting zouden geïnvesteerd worden in het onderwijs. Beide beloften zijn gebroken. Vooral de hypotheekbelofte is nauwelijks meer te lijmen: in onze totaal ontspoorde huizenmarkt heeft een studieschuld vergaande invloed in welke delen van het land je straks kan wonen, en welke niet. Ook de brede ontwikkeling van minder bedeelde studenten staat onder druk. De studievertraging die met een bestuursjaar gepaard gaat heeft een hoog prijskaartje. Op veel manieren vergroot het leenstelsel de ongelijk tussen studenten uit rijke, en studenten uit arme gezinnen. Gelukkig wordt het leenstelsel teruggedraaid, maar wat gebeurt er met óns, de pechgeneratie?

Rutte, zelf trouwens wel 8 jaar gestudeerd mét beurs, trekt met zijn nieuwe kabinet weinig geld uit voor compensatie van de pechgeneratie. De oude basisbeurs zou een nominaal afgestudeerde student (5 jaar) ruim 17.000 euro gegeven hebben. De geplande compensatie is nu zo’n 1000 euro per student. De studenten vóór ons krijgen een beurs, de studenten ná ons krijgen een beurs, en de pechgeneratie komt er berooid vanaf.

Ach, boos worden heeft geen zin.

Behalve dat het wél zin heeft.

Dankzij actievoerende studenten is het leenstelsel afgeschaft. Ook ik stond in Wageningen en in Den Haag te protesteren afgelopen jaar, iets wat ik nog nooit gedaan had. Ik moest even een drempel over, maar protesteren kun je leren. 5 februari is er een landelijke demonstratie voor fatsoenlijke compensatie voor de pechgeneratie. Schrijf je hier in!

Steven doet een master Economie en beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.