Update reisbeleid: oranje landen toegestaan

Studenten moeten wel kunnen aantonen dat het veilig is. Vier vragen.
De kleurenkaart van de Rijksoverheid. Beeld Rijksoverheid

De verandering in het reisbeleid voor studenten geldt sinds 17 december. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke uitzondering, die geldt tot 31 augustus 2022. Vier vragen aan Eric de Munck, teamleider van het Exchange Team.

Wat is er precies aangepast aan het reisbeleid voor studenten?

‘Voor 17 december werden uitwisselingen naar groene of gele landen sowieso goedgekeurd, maar kon bijna niemand naar oranje gebieden. Dat kon eigenlijk alleen als de student ook de nationaliteit had van het land van bestemming. Dat beleid is per 17 december aangepast, waardoor studenten nu een uitzondering op het reisbeleid kunnen aanvragen. Elk geval wordt individueel bekeken. Een veiligheidsadviseur en een beoordelingsteam onder leiding van onderwijsdecaan Arnold Bregt kijken naar de aanvragen. Studenten moeten bij zo’n aanvraag laten zien dat de situatie op de campus waar ze naartoe gaan veilig is en aangeven welke veiligheidsmaatregelen ze zelf nemen.’

‘Ook hanteren we bij deze aanvragen de kleurenkaart van SOS International in plaats van die van BuZa. SOS International is een internationale partij die gezondheidsrisico’s en veiligheidsrisico’s los van elkaar in kaart brengt. Je hebt aparte kaarten voor veiligheid, oorlogssituaties, terrorisme, covid, enzovoort. BuZa brengt alles onder in één kleur.’

Waarom is het reisbeleid aangepast?

‘Ik denk dat er verschillende zaken zijn die een rol kunnen hebben gespeeld. Je ziet dat andere instellingen ook een soepeler reisbeleid zijn gaan hanteren; er is voortschrijdend inzicht over wat we wel en niet veilig kunnen doen tijdens de coronacrisis; er zijn de beperkingen van de BuZa-kleurenkaart en er was een sterke roep vanuit studenten. In december was er bijvoorbeeld een petitie die in no time 1500 keer is ondertekend. Er zijn studenten die al twee á drie keer hun plannen voor uitwisseling moesten uitstellen. Het blijft natuurlijk een afweging: welke beperkingen voer je door vanwege de veiligheid versus de ambities van studenten? Tegelijkertijd werd het steeds moeilijker om uit te leggen dat exchange naar oranje landen niet kon doorgaan, maar dat mensen wel massaal op vakantie gingen naar oranje landen.’

De petitie is veel ondertekend. Gaat het om veel studenten die naar oranje gebied willen?

‘Het komende semester gaat het om ongeveer zestig studenten. Ik denk dat twee derde tot driekwart van die groep uiteindelijk ook gaat. De meeste studenten kiezen toch voor exchange in Europa, dat is vooral geel en groen gebied.’

Heb je nog tips voor studenten die een aanvraag willen doen om naar oranje gebied te gaan?

‘Er staat een formulier online (hier te vinden onder het kopje Downloads, red.). Als je dat netjes invult, is dat in de praktijk meestal voldoende. We hebben twee keer een formulier teruggestuurd omdat studenten het serieuzer moeten invullen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.