Op 10 januari nog geen college op de campus

Practica en laboratoriumwerk blijven wel mogelijk. Op 14 januari volgt een update.
Foto Tessa Louwerens

Lagere en middelbare scholen kunnen weer open op 10 januari, maar universiteiten, hogescholen en het mbo moeten nog even wachten. Dat maakte het demissionaire kabinet maandag 3 januari bekend.

De beslissing volgt op een advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat op 14 januari een nieuwe afweging zal maken over fysiek onderwijs.

Practica en laboratoriumwerk blijven wel mogelijk, tentamens gaan door zoals gepland en ook de universiteitsbibliotheek blijft open. Wel zijn maximaal 75 studenten per ruimte welkom. Voor medewerkers geldt: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Klik hier voor een overzicht van alle coronarichtlijnen.

Veerkracht

Studentenbonden maken zich ondertussen grote zorgen over de effecten van de sluiting van het fysieke hoger onderwijs voor studenten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een ‘harde klap voor studenten.’ Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) spreekt van ‘een flinke domper’.

Volgens de vakbond is de veerkracht van veel jongeren op. ‘Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt.’ De bond pleit ervoor om niet te kijken óf het hoger onderwijs open kan, maar hóe het veilig open kan. ‘Met zelftesten, grootschalige colleges eventueel online en flexibel omgaan met aanwezigheidsplichten is dat gewoon mogelijk.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.