Winterdippen in de Rijn

Het is inmiddels een traditie: elke zaterdagochtend zwemmen in de Rijn.
Zwemmen in de Rijn tijdens zonsopkomst. Alle foto’s Susan van Weeperen.

Het hele jaar door, zelfs als het vriest. Studentredacteur Susan van Weperen doet mee en maakte een fotoserie voor Resource.

Het is een koude mistige zaterdagochtend, maar toch zijn er op het strand langs de Rijn al zes studenten. Het is vijf graden. Na wat ademhalingsoefeningen lopen ze het koude water in, sommigen klaar om een paar baantjes te trekken.

Edmund Bell (27), student Biosystems Engineering: ‘Zwemmen in de Rijn is een manier om mentaal te kalmeren en tegelijkertijd energie te krijgen voor de dag. Voor mij is het zwemmen de perfecte manier om de dag te beginnen of te ontstressen voordat de avond begint.’

Stress

Dat het dippen in koud water goed voor je is, is al langer bekend in de wetenschap, aldus Susan: ‘Jezelf enkele minuten onderdompelen in koud water verhoogt het niveau van witte bloedcellen in je lichaam en dat leidt ertoe dat je beter resistent bent tegen ziektes. Verder helpt koud water volgens Wim Hof (de bekende koudwaterzwemmer, red.) om beter om te kunnen gaan met stressvolle situaties. Als je jezelf blootstelt aan koud water, geef je je lichaam een kleine, acceptabele hoeveelheid stress. Daardoor raakt je centrale zenuwstelsel beter bestand tegen hogere stressniveaus. Je leert letterlijk en figuurlijk je hoofd koel te houden.’

Soms is het even wennen maar het voelt altijd goed, aldus Biosystems Engineering-student Pieris Kalligeros (23): ‘Sinds begin september dip en zwem ik in de Rijn op zaterdagochtend. Dat doe ik omdat ik graag mijn lichaam wil uitdagen en gewend wil raken aan koude temparaturen. Het is ook een goede start van het weekend voor mij, na het zwemmen gaan we altijd samen naar de markt om groente en fruit van de fruitmaffia te kopen of halen we ‘fish & chips’ om te delen.’

Yoga bij de Rijn voor het winterdippen
Thee drinken na het zwemmen in de Rijn
Studenten maken zich klaar om te gaan zwemmen
Dippen in de Rijn
Eerder dit jaar

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.