Strenge lockdown ook voor hoger onderwijs

Universiteiten moeten de deuren sluiten, dus het raakt ook docenten en studenten van WUR.
Ook universiteiten moeten deuren sluiten. Foto Aurora, Guy Ackermans

Het kabinet heeft zaterdagavond een lockdown afgekondigd. Ook universiteiten en hogescholen moeten de deuren sluiten. Dat duurt tot na de kerstvakantie en misschien nog langer.

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de strenge lockdown aan het kabinet geadviseerd om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten. Die grijpt razendsnel om zich heen. Het kabinet neemt het advies over. Het is nog niet bekend hoe gevaarlijk de nieuwe variant is, maar het kabinet wil voorkomen dat er een enorme druk op de ziekenhuizen en de intensive care-afdelingen ontstaat. Op 10 januari, na de kerstvakantie, kan het onderwijs misschien weer open. Op 3 januari neemt het kabinet daar een beslissing over. Andere delen van de samenleving gaan tot en met 14 januari dicht.

Tentamens

Studenten en medewerkers komen voorlopig dus niet naar campus. Uitzonderingen zijn er – net als in eerdere lockdowns – voor kwetsbare studenten en bepaalde praktijklessen. Ook gaan de tentamens en toetsen door. Verder blijven de bibliotheken van de onderwijsinstellingen open. Het kabinet hoopt de komende weken zoveel mogelijk mensen aan een ‘booster’ te helpen, oftewel een derde vaccinatie. Daarmee zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus, zei Jaap van Dissel (directeur infectieziektenbestrijding RIVM) tijdens de persconferentie.

Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open

Pieter Duisenberg, Universiteiten van Nederland

Bij de start van het nieuwe studiejaar had demissionair minister Van Engelshoven gezegd dat het hoger onderwijs niet meer dicht zou gaan. Die belofte is nu gebroken; het kabinet trekt aan de noodrem. Eerdere maatregelen (zoals de avondlockdown) lieten het hoger onderwijs dit najaar goeddeels ongemoeid. Er klonk wel kritiek op het coronabeleid in het hoger onderwijs, dat te weinig rekening zou houden met de opmars van het virus. Sommige studenten voelden zich door de aanwezigheidsplicht gedwongen naar tentamens of lessen te komen, ook als ze corona-achtige klachten hadden.

Anderhalve meter

Maar het kabinet wilde geen strenger beleid afkondigen. Zelfs de anderhalve meter afstand gold niet voor het hoger onderwijs. De enige echte beperking was dat er maar 75 studenten in collegezalen bijeen mochten komen. Nu is er dus weer een lockdown. De twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO snappen het wel, maar balen ervan. ‘De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk’, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten.’

‘De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken’, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs.’

‘Net als voor de rest van Nederland is dit voor onze medewerkers en studenten een enorme tegenslag’, snapt voorzitter Pieter Duisenberg van de Universiteiten van Nederland, ‘maar we respecteren uiteraard het besluit van het kabinet. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.’

WUR

WUR-docenten ontvangen morgen (maandag 20 december) aan het einde van de middag per e-mail meer bericht over de impact voor hun onderwijs in periode 3. Voor studenten van WUR geldt in elk geval:

 • Tentamens/examens (geen beperking groepsgrootte) gaan door zoals gepland
 • Practica en laboratoriumwerk (waaronder voor theses) gaan door
 • Er hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden bij bovenstaande activiteiten, maar de oproep is wel om zoveel mogelijk afstand te houden
 • De bibliotheek in Forum blijft open
 • Zelfstudieplekken blijven beschikbaar, tot maximaal 75 personen per ruimte, op 1,5 meter afstand. Alleen met reservering.
 • Promoties en oraties kunnen fysiek gehouden worden in de Aula, zonder publiek. Alternatief is deze volledig online te houden.

Voor medewerkers geldt in elk geval:

 • Alle eerdere maatregelen blijven van kracht
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan
 • Onderzoek op WUR-locatie kan doorgang vinden
 • Alle niet-essentiële voorzieningen op de campus zijn gesloten
 • Sporten bij sportcentre de Bongerd is niet mogelijk, met uitzondering van topsport, buiten sporten in tweetallen op 1,5 meter is toegestaan
 • Het winterprogramma van Student Service Centre wordt aangepast

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.