Smaken van WUR: Kerstmenu

Spliterwtenpuree uit Griekenland; bobotie uit Zuid-Afrika en pittig aardbeienroomijs uit Nederland.

Bijgerecht: Spliterwtenpuree (fava)

Katerina Mouka, masterstudent Plant Sciences, deelt haar recept voor spliterwtenpuree.

‘Dit gerecht komt oorspronkelijk van het eiland Santorini (Griekenland). Het is een van mijn lievelingsgerechten omdat het me doet denken aan zomerdagen aan zee, helemaal wanneer je er mosselen, salade en een glaasje ouzo bij serveert. Geniet!’

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gr spliterwten
  • sap van een halve citroen
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 6 el olijfolie
  • snufje zout
  • grof gehakte peterselie

Bereiding

  1. Kook de spliterwten gedurende een uur en stamp ze vervolgens tot puree;
  2. Voeg de olijfolie, citroen en zout toe;
  3. Karamelliseer de stukjes ui;
  4. Schep de puree op een bord en garneer met peterselie en ui.

Hoofdgerecht: Vegetarische Bobotie

Julia van der Westhuyzen, masterstudent Plant Breeding uit Zuid-Afrika, deelt haar recept voor Bobotie.

‘Ik heb voor dit gerecht gekozen omdat mijn oma het maakte als wij op visite kwamen. Oorspronkelijk komt het uit Indonesië of Maleisië, maar helemaal duidelijk is de herkomst niet. Het gerecht is overgenomen door Zuid-Afrikanen rond 1600, toen het land nog een Nederlandse kolonie was.’

Ingrediënten (4-6 personen)

Vulling:

  • 2 grote uien, in stukjes gesneden
  • 1 aubergine, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 middelgrote wortels, geraspt
  • 1 selderijstengel, in plakjes gesneden
  • schil en sap van halve citroen
  • 2,5 kopje gekookte bruine linzen
  • 3 el garam masala
  • 1 el gemalen komijnzaad en 1 el gemalen koriander
  • 2 el kerriepoeder en 2 tl kurkuma
  • zout en flinke snuf peper
  • handvol gewelde rozijnen
  • 2 el mango chutney

Topping:

  • half kopje slagroom
  • half kopje melk
  • 2 grote eieren, geklopt
  • flinke snuf zout en peper
  • 1 kleine banaan in plakjes gesneden
  • laurierblaadjes

Bereiding

Vulling:

Bak de ingrediënten 1-6 tot ze bijna gaar zijn. Voeg ingrediënten 7-12 toe en roer tot ze goed gemengd zijn. Laat nog 5-10 minuten bakken. Meng de chutney erdoor. Doe het geheel in een ovenschaal en maak bovenkant glad.

Topping:

Klop ingrediënten 1-3 door elkaar en schenk over de vulling. Drapeer de bananenschijfjes en laurierblaadjes in een leuk patroon en bak gedurende 30 minuten in een oven op 180 °C tot de topping stijf en goudkleurig is. Serveer met bruine rijst en sambal.


Dessert: Pittig aardbeienroomijs

Yvette Langenberg, masterstudent Bos- en Natuurbeleid, deelt haar recept voor pittig ijs.

‘Ik heb dit ijs ooit in Amsterdam gegeten en er daarna nog lang over gedroomd. Toen kerst steeds dichterbij kwam, besloot ik het te maken voor mijn familie. Iedereen was er weg van; het is romig, fris en fruitig en niet te vergeten, een beetje spicy! Die combinatie is een heerlijke verassing na een diner.’

Benodigdheden (6 personen)

  • (goedkope) ijsmachine
  • 400 g aardbeien
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • mespuntje zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 chilipeper of een kwart madame Jeanette

Bereiding

De basis:

  1. Breng room en melk samen aan de kook;
  2. Klop intussen eidooiers, suiker en zout tot een dik schuim;
  3. Haal room-melkmengsel als het kookt van het vuur en giet een deel ervan al roerend in eiermengsel;
  4. Giet het mengsel terug in de pan bij de rest van room-melkmengsel en blijf roeren!;
  5. Verwarm al roerend op laag vuur tot het begint in te dikken. Niet laten koken! Ga door tot de massa egaal en glad is;
  6. Laat het mengsel op kamertemperatuur afkoelen.

Het ijs:

  1. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en stamp ze fijn;
  2. Bepaal zelf hoe pittig je het ijs wilt hebben en snijd de peper fijn (voor mooi egaal ijs: pureer aardbei en peper samen in een blender en zeef het);
  3. Voeg theelepel citroensap toe;
  4. Mix de puree door de afgekoelde basis;
  5. Maak af volgens instructies van de ijsmachine;
  6. Serveer op bodempje van koekkruimels, met toefje slagroom en/of verse aardbeien!

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.