WUR ook #achterkoopmans

'Bedreiging van wetenschappers is onaanvaardbaar', twitterden rector Arthur Mol en vele anderen.
man met doodshoofd-mondkapje achter pc Online haatberichten en bedreigingen zijn aan de orde van de dag voor wetenschappers. Viroloog Marion Koopmans is er ‘eigenlijk wel klaar mee’ en roept OM, KNAW en UNL op om er komend jaar echt werk van te maken. Foto Nahel Abdul Hadi via Unsplash

‘En als Wageningen University & Research @WUR staan we eveneens pal achter Marion Koopmans: bedreiging van wetenschappers is onaanvaardbaar’, aldus Arthur Mol, gisteren om 17:43 op Twitter, een paar uur voordat de hashtag #ikstaachterkoopmans trending werd. 

Viroloog Koopmans trok gisteren op Twitter aan de bel na de zoveelste bedreiging en haatmail aan haar adres. ‘Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk’, schreef ze onderkoeld – met wel meteen ook een oproep aan het Openbaar Ministerie, de KNAW en UNL (de nieuwe naam van de VSNU) om hier komend jaar echt werk van te maken. Het leidde tot een stortvloed aan steunbetuigingen – en tot nog meer naars van trollen en haters, natuurlijk.

‘Wij zijn er ook klaar mee en nemen graag (altijd in overleg met jou) stappen inclusief naar politie en justitie’, reageerde voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging UNL. Annelien Bredenoord, rector van Koopmans’ werkgever Erasmus Universiteit, twitterde eveneens haar steun. Onder de hashtaggers van #ikstaachterkoopmans zijn ook verschillende Wageningers te vinden.

Wetenschappers verrijken het publieke debat met hun kennis en expertise, maar het is kil daarbuiten

Toevallig sprak KNAW-president Ineke Sluiter tijdens een online bijeenkomst over wetenschap in tijden van corona begin deze week nog over bedreigingen en intimidatie, meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. ‘De afgelopen twee jaar hebben wetenschappers de verantwoordelijkheid genomen om het publieke debat te verrijken met hun kennis en expertise’, zei Sluiter. ‘Daar moedigen we hen ook toe aan, we duwen ze de buitenwereld in, maar dan merken we dat het kil is daarbuiten.’

Ook Wageningers?

Sluiter benoemde dat, net als bij journalisten en politici, vooral onderzoekers worden bedreigd die betrokken zijn bij gevoelige onderwerpen zoals de coronapandemie, migratie of de koloniale geschiedenis. Afgaand op de felheid van de maatschappelijke discussie over pakweg stikstof, wolven of de veestapel valt te verwachten dat ook Wageningse wetenschappers niet verschoond blijven van haatdragende en intimiderende reacties (Resource hoort graag je ervaringen – discretie verzekerd uiteraard).

‘Het publieke debat wordt erdoor verarmd’, stelde Sluiter. Haar uitspraak wordt ondersteund door een enquête van Science Guide van afgelopen zomer, waaruit bleek dat meer dan de helft van de 372 ondervraagde wetenschappers weleens heeft afgezien van een publiek optreden uit angst voor negatieve gevolgen. Sluiter deed een oproep op de wetenschappelijke gemeenschap om collega’s te steunen. ‘Dit is geen tijd voor ironie. Vraag niet waarom iemand de hele tijd op televisie is. We moeten hen steunen, ook als we het niet altijd met hen eens zijn.’

Aanpak

Afgelopen oktober maakten de samenwerkende universiteiten bekend één lijn te trekken als wetenschappers te maken krijgen met bedreiging, intimidatie, stalking, inbraak, diefstal of geweld. De handreiking ‘Aanpak bedreiging en intimidatie van wetenschappers’ biedt praktische hulp en een gezamenlijk meld- en adviespunt, WetenschapVeilig, is in ontwikkeling.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.