Update: Nominatieproces voor onderwijsinnovatieprijs van start

Medewerkers en studenten kunnen nominaties indienen voor de Education Innovation Award.
Harry Bitter van Biobased Chemistry & Technology met een VR-bril waarmee studenten kunnen oefenen met het opbouwen van glaswerk en het uitvoeren van een complexe destillatie. Foto: Guy Ackermans

Alle medewerkers en studenten van WUR mogen onderwijsinnovaties nomineren voor de nieuwe Education Innovation Award, die in het leven is geroepen door Education & Student Affairs. De nieuwe onderwijsprijs wordt voor het eerst uitgereikt tijdens de 104e Dies Natalis op 9 maart.

Een jury onder leiding van hoogleraar Educatie- en Leerwetenschappen Perry den Brok kiest vervolgens de winnende innovatie. De winnaars ontvangen een beeldje en een geldprijs van 1000 euro.

Het doel van de prijs is om ‘onderwijsinnovaties binnen de universiteit te waarderen en vieren’ en om innovaties in het onderwijs te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor de nominatie moet de innovatie al wel geïmplementeerd zijn in het onderwijs en dus meer zijn dan alleen een plan. Het kan gaan om vernieuwingen van vakken, tentamens, (onderdelen) van complete studies, onderwijsondersteuning, onderwijsfaciliteiten, online of op de campus, extra-curriculaire onderwijsactiviteiten en ga zo maar door. Iedereen mag meerdere initiatieven nomineren, maar jezelf nomineren is niet toegestaan.

Vernieuwers belonen

‘De onderwijsinnovatieprijs is bedoeld om onderwijsvernieuwers te belonen die nieuwe paden durven in te slaan met hun onderwijs, die out-of-the-box durven denken als het om onderwijs gaat, die ons inspireren met nieuwe ideeën’, zegt juryvoorzitter Perry den Brok.

Veel docenten hebben hun onderwijs veranderd in coronatijd. ‘Vanuit de docenten zelf bekeken was dat zeker innovatief. Ze hebben nieuwe ICT-tools geprobeerd en geven les op manieren die ze anders nooit gedaan zouden hebben’, aldus Den Brok. ‘Maar er is maar een klein groepje dat écht nieuwe dingen is gaan doen die we nog weinig hebben gezien, zoals nieuwe tools ontwikkelen, compleet andere werkvormen verzinnen of op andere manieren nadenken over de doelen of leeruitkomsten van het vak. De radicale innovatie is dus niet ineens veel groter geworden. Maar de kleinere, meer geleidelijke innovatie heeft natuurlijk wél flink plaatsgevonden.’

Onderwijsinnovaties nomineren doe je via dit online formulier. Nomineren kan tot en met 16 januari 2022.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.