Column: Ode aan een verslaving

Sporten is een uitlaatklep, een geheugenverfrisser. Bestaan er mensen die zonder kunnen?
Steven Snijders

Heerlijk om helemaal kapot te gaan. Hé-le-maal kapot. Op de squashbaan. Het spel is dan het enige wat er is en ik kom in een optimale flow. De sport wordt een soort tunnel waar ik in verdwijn. Een tunnel van runnershigh. Sneller dan ik er over na kan denken, maak ik een sprong en een uithaal. Mijn lichaam lijkt uit zichzelf te handelen, als een geoliede machine.

Voor sommigen is sporten een ‘moetje’, enkel dragelijk gemaakt door het in een sociale setting te doen. Voor mij is het juist iets om naar uit te kijken, maar het is ook een noodzaak. Als ik een paar dagen niet sport, voel ik me onrustig; ik ben verslaafd. Pas als ik mijn dorstige sportbehoefte gelest heb, kan ik ontspannen. Dus eigenlijk ook een ‘moetje’, maar dan anders.

Als ik een paar dagen niet sport, voel ik me onrustig

Wat maakt squash verder zo leuk? Sportgenot moet je vooral ervaren, in plaats van erover te blijven denken. Overdenken is een sluipmoordenaar voor genot. Maar anders is deze column wel érg kort, dus ik ga er toch voor. De lichamelijke strapatsen worden gecombineerd met een soort schaakspel. De positie van iemand op de baan bepaalt welke bal wél, en welke net níet gehaald kan worden. De ‘T’, is een plek in het midden van de baan, die veroverd en verdedigd moet worden. Exact vanuit het midden kan je overal bij, vanuit een ander startpunt ben je kwetsbaar. Hier kan maar één persoon staan; de aanvaller. De ander is gedwongen tot verdedigen. Je kunt je tegenstander van het midden weg lokken. Ook kun je met goede plaatsing van zowel de bal, als je eigen lichaam op de baan, iemand opsluiten: je tegenstander zit dan klem in een hoek. De volgende slag is dan schaakmat.

Jezelf door het studentenleven slaan zónder sport, da’s eigenlijk ook een sport

Sporten is voor mij een goede manier om frustraties en dergelijke ondienstige emoties weg te werken. Stukken gezonder dan bijvoorbeeld roken en goedkoper dan servies stukslaan of meubels molesteren. Hoe doen mensen dat die niet sporten? Waar laten zij het? Sporten midden op de dag maakt mijn gedachten weer fris en mijn concentratie vers. Erg bevorderlijk dus voor de studievoortgang. Jezelf door het studentenleven slaan zónder sport, da’s eigenlijk ook een sport.

Wat vind jij een leuke sport, en waarom? Vind je het sociale belangrijker, of het lichamelijke? Wat is beter, een teamsport of een individuele sport? Laat het me weten!

Steven doet een master Economie en beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.