Campus niet erg paars op Paarse Vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag op middelbare scholen, universiteiten en hogescholen.
Toeval of niet, ook de fietsen kleurden paars vandaag. Foto Coretta Jongeling

‘Paarse Vrijdag is een dag om je support voor LGBTQ+studenten en -collega’s te laten zien door het dragen van een paars kledingstuk’, aldus het bericht op intranet. Maar een rondje door onderwijsgebouwen Aurora, Forum en Orion leert dat het begrip nog niet echt ingeburgerd is op de universiteit. We vroegen de mensen die wèl in het paars gekleed gaan wat ze denken van dit initiatief.

Tekst Yvette Langenberg en Coretta Jongeling

Janine Bekebrede, student

‘Het belangrijkste voor mij is dat mensen open kunnen zijn over hun geaardheid, omdat ik zelf ook bezig ben met de vraag of ik aseksueel ben of niet. En ik heb ook vrienden die het nog moeilijk vinden om voor hun geaardheid uit te komen. Het geeft me hoop om te kunnen zien dat mensen je accepteren zoals je bent.

Een dag zoals Paarse Vrijdag is vooral nuttig voor mensen die bijvoorbeeld vanuit hun gezin of geloof minder acceptatie verwachten. Om dan op de universiteit mensen te zien die je accepteren, dat is denk ik erg fijn.’

Yoran Riewers, student

‘Bij mij op de middelbare school was Paarse Vrijdag echt meer een ding, vandaar dat ik graag mee wilde doen, ook op de universiteit. Ik denk dat het wel goed zit met acceptatie op de universiteit. Toch is aandacht voor hiervoor nog steeds belangrijk.’


Tessa Stroeken, student

‘Ik draag paars omdat ik wil laten zien dat ik iedereen accepteer, hier op de uni en overal in Wageningen. Ik zag het op Instagram voorbijkomen en ik dacht: dat kan ik wel even doen morgen. Het is een makkelijk en simpel gebaar. 

Ik weet niet zeker of het nut heeft. Ik zie helaas weinig mensen met paars vandaag. Als de hele uni paars was geweest, was dat wel mooi geweest om te zien dat iedereen elkaar accepteert. Ik denk ook dat weinig mensen paarse kleren hebben. Ik heb toevallig één paarse trui. Die trek ik dus elk jaar aan op Paarse Vrijdag.’

Saskia van Marrewijk, onderwijsondersteuner Plant Sciences Group

‘Ik heb toevallig vanochtend gekozen voor iets paars! Toevallig, want ik draag haast nooit paars. Nu weet ik waarom! Als ik het van tevoren had geweten, had ik het trouwens zeker ook gedaan.’

Sarah Makkink, student

‘Ik zag toevallig dat het vandaag Paarse Vrijdag is en het leek me een mooi initiatief om aan mee te doen.

Op mijn middelbare school maakten ze er wel meer een bijzondere dag van, ze deelden dan ook paarse polsbandjes uit aan mensen die bijvoorbeeld geen paars kledingstuk hadden. Dat lijkt me hier eigenlijk ook wel een leuk plan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.