Onvrede over nieuwe beheerder Haarweg

Bewoners zijn nog niet erg onder de indruk.
Containerwoningen aan de Haarweg. Foto Joris Schaap

Het studentencomplex Haarweg is eigendom van de universiteit, maar het beheer ervan wordt uitbesteed. Na tien jaar HEYDAY werd dat op 1 november overgenomen door Wolf Huisvestingsgroep, nadat die partij de Europese aanbesteding had gewonnen.

De overstap is niet geheel vlekkeloos verlopen, blijkt uit een rondvraag. Zo had bewoner Lily Delamare (22) last van meerdere problemen in haar containerstudio. ‘De koelkast was wekenlang stuk en lekte. Ik stuurde de nieuwe beheerders een mail met een reparatieverzoek en foto’s. Twee dagen later hoorde ik dat ze het snel zouden fixen, maar het heeft wekenlang geduurd.’ Inmiddels is ook haar gootsteen gaan lekken. ‘Een andere huurder had een kookplaat die het niet deed. Die moest anderhalve week wachten totdat het was gefikst. Die kon dus anderhalve week niet koken.’

Te veel moeite

Delamare is niet de enige: in de Facebookgroep van Haarweg 333 trokken meerdere bewoners aan de bel. Bewoner Rick Keizer besloot een WhatsApp-groep aan te maken om de communicatie tussen Haarweghuurders te vergemakkelijken. Daarin komen klachten langs over kapotte rolluiken die wekenlang dichtzitten, kamers waar de stroom vaak uitvalt, lekkende gootstenen en meer. Ook is er onvrede over de communicatie vanuit Wolf. Zo zou het noodnummer niet 24/7 bereikbaar zijn en zou er slecht gereageerd worden op emails van bewoners. ‘Tenzij je mailt dat de betaling niet is gelukt, dan heb je binnen een uurtje antwoord’, aldus Keizer.

Het meest recente communicatieprobleem deed zich op woensdagochtend 1 december plaats, toen heel het G-blok, bestaande uit meer dan vijftig studio’s, opeens twee á drie uur zonder water zat. ‘Blijkbaar werd iemands pijpleiding gerepareerd. Maar een mailtje naar de bewoners dat ze zonder water zouden zitten in de ochtend was blijkbaar te veel moeite.’

Fragiel mechanisme

Floris Maasdam van Wolf Huisvestingsgroep is een van de nieuwe beheerders. Hij erkent dat de overstap niet zonder slag of stoot is gegaan. ‘De eerste week waren er direct meer dan veertig onderhoudsverzoeken die waren blijven liggen van de periode voor ons. Wij hebben die eerste week gebruikt om uit te zoeken welke partijen wat het beste kunnen oppakken. Dat liep even stroef, maar inmiddels is de bulk weggewerkt en hebben we de procedures redelijk goed opgezet. Alles loopt nu een stuk vlotter.’

Volgens Maasdam helpt het niet mee dat het gaat om oudere woningen die langer zijn blijven staan dan aan het begin het idee was. ‘Daardoor krijg je meer meldingen per bewoner. Ook qua reparaties zorgt dat soms voor vertraging, bijvoorbeeld bij die rolluiken. Dat mechanisme is vrij fragiel en behoorlijk verouderd – je kan het niet meer in de bouwmarkt vinden. Het duurt even om zoiets te bestellen, maar nu zorgen we dat we er altijd een aantal op voorraad hebben.’

24/7

Maasdam is het eens met de oproep van bewoner Keizer om huurders op de hoogte te stellen als water of elektra tijdelijk wordt afgesloten voor een reparatie. ‘We wisten niet van tevoren dat de monteur dat zou doen. Inmiddels hebben we aan de monteurs gevraagd eerst even ons te bellen voordat de stroom of het water eraf gaat, dan communiceren wij dat weer naar de bewoners.’

Dat het noodnummer niet altijd bereikbaar zou zijn, klopt volgens Maasdam overigens niet. ‘Van negen tot vijf worden alle belletjes doorgeschakeld naar mij; na vijven kom je in een keuzemenu. Als je dan op 1 of 9 klikt, word je doorverbonden met iemand die ook ‘s nachts monteurs langs kan sturen voor noodgevallen. Laatst was er bijvoorbeeld een vrij heftige lekkage, daar is om middernacht direct iemand langs geweest.’

Maasdam hoopt dat huurders met vragen naar het spreekuur komen. ‘Of ze kunnen via de mail aangeven dat ze willen bellen, dan kunnen we ze ook altijd even persoonlijk te woord staan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.