Via ‘conversatiepotten’ praten over seksuele instemming

Actiegroep #LetsTalkAboutYES vraagt deze week aandacht voor seksueel geweld op de universiteit.
conversatiepot Een van de conversatiepotten van #LetsTalkAboutYES. Foto Jeroen Berkvens

Tekst Julia van der Westhuyzen

Om universiteiten aan te sporen een manifest tegen seksueel geweld te tekenen, houden #LetsTalkAboutYES en Amnesty International deze week een nationale actieweek.  

Ook de Wageningse tak van #LetsTalkAboutYES (LTAY) doet mee. In Orion zijn leden van LTAY persoonlijk aanwezig om langslopende studenten en medewerkers te vragen een kaart te schrijven aan de raad van bestuur over hun persoonlijke ervaring met het thema en om de leden van de raad op te roepen het manifest te ondertekenen.

Met ondertekening beloven organisaties zich in te spannen om seksueel geweld te voorkomen, slachtoffers te ondersteunen en dit op te nemen in het beleid.

Coversatiepotten

In de gebouwen Aurora, Orion, Forum en Leeuwenborch staan zogenoemde conversatiepotten: potten gevuld met briefjes met daarop statements en vragen over seksuele instemming, grenzen en genot, die je kunt gebruiken om een gesprek te beginnen. In Orion praten leden van LTAY met studenten en medewerkers. ‘Iedereen die naar ons toekomt, is anders’, vertelt Jeroen Berkvens van de actiegroep. ‘En omdat het onderwerp relevant is voor mensen uit alle culturen en van elk geslacht en seksuele voorkeur, proberen we open en zonder oordeel het gesprek aan te gaan. We willen graag dat mensen die met ons praten zich op hun gemak voelen.’

Foto Julia van der Westhuyzen

Aanleiding voor het opstellen van het manifest is een onderzoek van Amnesty International waarin 11 procent van de vrouwen en 1 procent van de mannen aangeeft verkracht te zijn tijdens haar of zijn studie. #LetsTalkAboutYES wil het gesprek over consent (actieve instemming met seks) op gang brengen en met de acties dus het bestuur aansporen het manifest te onderteken. WUR deed dat eerder niet omdat de organisatie werkt aan een eigen actieplan.

Andere activiteiten die deze week gepland stonden, zoals een verhalenavond, zijn vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar een ander moment. Zie de Facebookpagina van LTAY Wageningen voor meer informatie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.