Klimaattop #6: Buiten de blue zone

De klimaattop is meer dan een onderonsje tussen wereldleiders.
Verhelst en Crombag op de klimaattop. Eigen foto.

In Glasgow waren wereldleiders van zo’n tweehonderd landen tot en met 12 november bijeen voor de klimaattop, de COP26. Resource maakt rondom de COP26 een serie met WUR-experts en studenten over onderwerpen die spelen. Dit keer Joep Crombag (masterstudent Forest and Nature Conservation) en Kamiel Verhelst (net klaar met zijn master Geo-Information Science en daarnaast actief bij Extinction Rebellion Wageningen).

Ook actievoerders en studenten vonden de weg naar Glasgow. We spraken twee studenten die ‘gewoon benieuwd’ waren hoe het eraan toegaat op een wereldtop en daar heel wat uurtjes in trein en bus voor over hadden.

Joep Crombag (masterstudent Forest and Nature Conservation) en Kamiel Verhelst (net klaar met zijn master Geo-Information Science en daarnaast actief bij Extinction Rebellion Wageningen) pakten begin deze week de trein naar Londen en daarna de nachtbus naar Glasgow.

Wat hebben jullie gedaan?

Verhelst: ‘Als ‘gewone’ bezoekers van de klimaattop mochten we niet rondlopen in de blue zone, ‘het gebied waar het gebeurt’, maar konden wel aanwezig zijn in de green zone, publiek terrein waar bijvoorbeeld panel-discussies en workshops worden georganiseerd.

Crombag: ‘Naast het officiële evenement heb je ook nog een grote People’s Summit for Climate Justice. Daar komen sprekers van over de hele wereld, om hun visie op klimaatverandering te geven. Er wordt wat vrijer gesproken en ook wat meer kritiek geuit op de klimaattop en de wereldleiders dan binnen de hekken.’

Wat was het hoogtepunt van de top voor jullie?

Crombag: ‘Ik denk dat er niet één moment te noemen is. Ik vond het vooral mooi om te zien hoeveel mensen er mee bezig zijn, zich betrokken voelen. En ondanks dat iedereen best wel pessimistisch is over waar het naartoe gaat, hangt er toch een prettige sfeer.

‘Het is trouwens ook erg leuk om te zien dat de top bestaat uit meer dan harde onderhandelingen en heftige panel-discussies. We waren gisteren bij een theatervoorstelling over zalm en de mens en hoe die met elkaar verbonden zijn. Weer een heel andere manier van bezig zijn met het thema.’

De vraag is natuurlijk of deze top uiteindelijk leidt tot resultaat. Hoe zien jullie dat?

Verhelst: ‘Daar kunnen wij, denk ik, vrij moeilijk iets over zeggen. Het was voor ons sowieso een totaal nieuwe ervaring om hier te zijn. Er zijn wel dingen toegezegd, maar het zijn allemaal erg kleine stapjes, terwijl ik denk dat we op een punt zijn beland waar grote stappen nodig zijn.’

Crombag: ‘Ik zie het nog niet gebeuren dat er nu opeens een omslag komt en iedereen zegt: we committeren ons aan veel strengere klimaatdoelen.’

Jullie waren ook bij een protest van Extinction Rebellion. Hoe ging dat eraan toe?

Verhelst: ‘Er was een mars door de stad, met vooral mensen van de Schotse en Engelse takken van Extinction Rebellion. Het protest eindigde bij de ingang van de blue zone, waar alle grote hekken staan en veel politie aanwezig is.’

Crombag: ‘Het was sterk gereguleerd waar protest mocht plaatsvinden en er was overal veel politie op de been. Maar het voelde niet onveilig, de sfeer was goed. Er waren hier sowieso veel protesten gaande en niet alles heeft iets te maken met het klimaat. We zijn hier elke dag langs iemand gelopen die in z’n eentje actie voert, verkleed als Darth Vader. We weten nog steeds niet helemaal waar hij nou tegen protesteert.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.