Smaken van WUR: Moussaka

Michael Sergiev, bachelorstudent Environmental Sciences deelt zijn recept voor moussaka.

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de Wereld tegen. Michael Sergiev (18), bachelorstudent Environmental Sciences deelt zijn recept voor de Bulgaarse versie van of moussaka.

‘Moussaka wordt op de Balkan in veel variaties gegeten. Ik vind de Bulgaarse versie, die bestaat uit een combinatie van aardappels en vlees met een heerlijke bovenlaag, het allerlekkerste. Deze kun je het beste eten met Bulgaarse yoghurt, een van mijn lievelingsproducten. Ik ben dol op dit gerecht, vooral als mijn oma het maakt.’

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen 
  • 600 gram gehakt
  • 1 ui
  • 250 gram gepureerde tomaten
  • 5 eetlepels olie
  • 1-2 theelepel zout
  • 2 theelepel paprika poeder
  • gemalen peper naar smaak
  • 1 theelepel bonenkruid

Voor de topping:

  • 6 eetlepels olie
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 ml verse melk
  • 3 eieren

Bereidingswijze:

1. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Giet 2 eetlepels olie en 4 eetlepels gepureerde tomaat in een pan. Voeg de aardappels en het zout toe, meng het geheel en bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C;

2. Snijd de ui fijn. Verhit 5 eetlepels olie en fruit de ui gedurende een minuut;

3. Voeg het gehakt toe en bak op een matig vuur gedurende 4 minuten;

4. Voeg vervolgens de kruiden toe en de rest van de tomaat;

5. Verwijder de aardappels uit de oven en bedek deze met het gehakt;

6. Giet 250 ml water in de schaal, meng het geheel goed en bak gedurende 30-40 minuten in de oven bij 180 graden;

7. Voor de topping: verhit de bloem en olie in een pan gedurende een halve minuut. Giet de melk al roerend bij het geheel;

8. Klop de eieren in een kom, en voeg het hete mengsel hier al roerend aan toe;

9. Giet de topping over de gebakken moussaka en bak het geheel nog 15 minute in de oven;

10. Laat tien minuten afkoelen alvorens te snijden en op te dienen. Kan eventueel met yoghurt opgediend worden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.