5 tips om de wereld te verbeteren

Alumnus Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie in klimaatzaak tegen Shell, geeft tips.
Foto: Shutterstock

Veel Wageningse studenten willen de wereld verbeteren. Maar hoe doe je dat? Alumnus Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie in de klimaatzaak tegen Shell, geeft tips.

1. Denk goed na waar volgens jou de kern van het probleem zit.

Waar moet het probleem worden aangepakt? Wie heeft macht, wie draait er aan de knoppen? Daar moet je je actie op richten. In mijn geval gaat het om de klimaatcrisis. Ik richt me op beleidmakers en bedrijven omdat die samen het probleem van de CO2-uitstoot en milieuvervuiling in stand houden. Maar het kan ook zijn dat je meer groen in de wijk wilt. Ook dan is de vraag: welke partij draait aan de knoppen en kan daar voor zorgen? Daar kun je achter komen door onderzoek, verhalen te lezen en gesprekken.

2. Kies de tactiek die bij je past.

Ben je goed in schrijven? Schrijf er verhalen over. Ben je goed op podia? Presenteer dan je actiepunt. Wil je fysiek bezig zijn? Doe dan mee aan acties. Kies de tactiek die je leuk vindt, die je kunt volhouden en waar jij je comfortabel bij voelt. Ik ben bijvoorbeeld heel analytisch en goed in het communiceren van complexe verhalen. Daarom ben ik onderzoeker en campagneleider in de klimaatzaak tegen Shell. Maar er zijn veel manieren om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Je kunt ook lobbyist of kunstenaar worden om je punt te maken.

3. Doe het niet alleen.

Er bestaan al veel actiegroepen. Sluit je aan bij de beweging die past bij je doel en tactiek. Op de universiteit heb je allerlei studentengroepen die de universiteit willen veranderen, maar je hebt ook lokale actiegroepen buiten de universiteit en bredere actiegroepen als Milieudefensie en Extinction Rebellion. Kies de club die bij je past.

4. Wees brutaal tegen mensen die meer macht en ervaring hebben dan jij.

Je mag je best uitspreken als jongere, het gaat ten slotte om jouw toekomst. Heb lef. Dat heb ik in het begin echt moeten leren. Ik ben kritisch en niet conformistisch, maar het conflict opzoeken zit niet in mijn aard. Wanneer eis je je plek op? Soms moet je, om andere mensen aan het denken te zetten of te confronteren, het conflict opzoeken en uit je comfortzone gaan.

Een machtspositie verover je niet vanaf de zijlijn

5. Vier je successen.

Wereldverbeteraars willen veel bereiken en het is nooit genoeg. Benoem daarom tussendoelen en vier die als je ze haalt. Zo stelden we in mijn Wageningse studententijd een petitie op voor verduurzaming van de universiteit. Toen we de eerste 200 handtekeningen op hadden gehaald, gingen we samen naar de kroeg om dat te vieren. En we gingen nog eens toen we 2.000 handtekeningen hadden. Zo hou je als actievoerders de motivatie om door te gaan. Veel activisten vergeten dat. Je hebt namelijk ook tegenslagen. Je kunt niet altijd positief zijn, er is ook verdriet en frustratie. Sta ook daar bij stil en zet die emoties dan om in actie. Geef niet op, verandering kan.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.